Gašenje ovira burja

Več kot 100 gasilcev se bori s požarom nad Črnim Kalom

M.K./STA
7. 8. 2016, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob železniški progi od vasi Černotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od tri do štiri kilometre danes izbruhnil velik požar, ki še ni v celoti pod nadzorom. Železniški promet je tam prekinjen.

STA
Gasilci se borijo z obsežnim požarom na Kraškem robu nad Obalo.

Na terenu je okoli 130 gasilcev, ki jim pri gašenju pomagata dva helikopterja, enega pa še pričakujejo, je povedal vodja intervencije Denis Glavina iz Gasilske brigade Koper. Gašenje močno ovira burja.

"Ključne zadeve imamo pokrite, predvsem tam, kjer so vasi," je zagotovil Glavina in dodal, da pa je še nekaj žarišč, ki še niso pod nadzorom.

Trenutno gori skupno na približno 20 lokacijah, požar pa gasijo gasilci iz širše regije. Na pomoč že prihajajo tudi gasilci iz Notranjske regije. "Najverjetneje bo treba še ponoči, vsaj dežurstvo, tako da je v pripravljenosti tudi celotna Notranjska regija," je dodal Glavina.

Vzrok požara še ni znan, je pa zagorelo ob železnici.

Vzrok požara še ni znan, so pa vsi požari nastali ob železniški progi. Železniški promet je na relaciji Petrinje-Rižana tako trenutno prekinjen. Izključna je tudi električna napeljava, da ne bi prišlo med gašenjem do hujše nesreče. Hrastoveljska dolina je zavita v gost dim, a pristojni ceste, ki vodi do mejnega prehoda Sočerga, niso zaprli.

Za potnike je urejen nadomestni avtobusni prevoz

Železniški promet je na relaciji Hrpelje-Kozina-Črnotiče zaprt od 13.15, za potnike pa je urejen nadomestni avtobusni prevoz. Proga proti Hrvaški, Prešnica-Rakitovec, je normalno odprta, so pojasnili na Slovenskih železnicah.

Glede okoliščin požara pa so na Slovenskih železnicah navedli, da požarna ogroženost za območje, kjer je prišlo do požara, ni bila razglašena, da pa so v trenutnih poletnih vremenskih pogojih z burjo "idealni pogoji, da iz iskre nastane požar".

Facebook/Radio Capris
Promet na progi poteka normalno z izjemo potniških vlakov. Za potnike je tako še do 18. ure organiziran alternativni prevoz, s torkom pa naj bi se tudi to normaliziralo.

Ob tem na Slovenskih železnicah poudarjajo, redno odstranjujejo vegetacijo ob progi in da z gasilci dobro sodelujejo. Navajajo še, da je to gorska proga, z naklonom 26 promilov, po kateri vozijo vlaki, težki od 1000 do 1500 ton.

Tudi po informacijah Slovenskih železnic na območju, kjer je izbruhnil požar, ljudje niso ogroženi.