Ozimnica

Okusni pisani spomini na poletje

zf
7. 8. 2016, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čarobni poletni čas ne prinese le čudovitih potovanj in dolgih, prijetnih večerov, temveč nas obdari tudi z velikimi količinami slastne zelenjave in sadja. Ne zavrzite presežkov, raje si pripravite odlično ozimnico, ki vas bo razvajala tudi pozimi.

Arhiv Svet24
Ne zavrzite preobilja narave, ki ga ponuja poletje, spravite ga za mrzlo zimo.

Da bo vaša ozimnica ostala okusna in sveža vse tja do hladne zime, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo koristili ob pripravi. Preden se lotite pripravljanja ozimnice, poskrbite, da boste imeli vse, kar potrebujete, pri roki. Okolje, v katerem boste ozimnico pripravljali, naj bo čisto, kozarci sveže oprani in osušeni, pokrovčki primerno očiščeni. Ne pozabite na higieno rok, saj lahko umazano okolje povzroči, da se sicer skrbno pripravljena ozimnica pokvari.

profimedia
Preden se lotite pripravljati ozimnico, si zagotovite optimalne pogoje za pripravo. Preverite, ali imate vse kar potrebujete.

Izberite zdrave in nepoškodovane pridelke

Sadje in zelenjava, ki ste ju nabrali za ozimnico, naj bi zdržala vso zimo in še dlje, zato je pomembno, da so pridelki zdravi in nepoškodovani ter sestavine čiste. Če boste izbrali le prvorazredne sestavine, lahko ustvarite odlično ozimnico, ki vas bo navduševala do naslednjega poletja.

Preveč zreli ali poškodovani sadeži in zelenjava pa se lahko hitro pokvarijo. Zato sta izbira kakovostnih sestavin in čas, ki ga namenite izbiranju, dobra investicija, da boste v ozimnici uživali vse leto. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo ozimnica zaradi nepravilne izbire kaj hitro romala v smetnjak. Preveč zrelo zelenjavo izkoristite za seme in si priskrbite domačo zakladnico semen, ki jo boste lahko uporabili naslednje leto.

MOL
Preveč zrelo sadje lahko uporabite na različne načine, pomembno je le, da ga uporabite takoj.

Shranjujte premišljeno in označujte

Ob pripravi je pomembno, da ohranite čim bolj nevtralne okuse, ki jih boste lahko uporabili na različne načine in v različnih kombinacijah. Zato previdno in preudarno izbirajte dodane okuse in arome, prav tako ne pretiravajte. Svetujemo vam, da se natančno držite receptov in navodil za pripravo, v njih je navadno zapisano tudi, katere začimbe spadajo h katerim jedem, pa tudi to, katere začimbe so obvezne, katere lahko izpustite in katere lahko poskrbijo za dodaten priokus.

Ko boste ozimnico pripravili, boste zagotovo natančno vedeli, kam ste kaj shranili, kdaj ste jo shranili in ali ste dodali kakšne posebne začimbe. Zgodba pa bo čez nekaj mesecev zagotovo drugačna, vsi kozarci in vrečke bodo videti enako in niti sanjalo se vam ne bo, kaj ste shranili kam. Temu se lahko izognete tako, da ozimnico označite z lističi, na katere boste zapisali datum, vrsto ozimnice in posebnosti ob pripravi. Tako boste brez težav tudi pozimi našli točno to, kar boste želeli imeti na krožniku.

 Za ozimnico le kakovostne sestavine. Kakovostne sestavine so dobra investicija, saj boste tako lahko v ozimnici uživali vse leto. Sicer se lahko zgodi, da bo ozimnica zaradi nepravilne izbire kaj hitro romala v smetnjak.

Izberite primeren prostor

Ko je ozimnica pripravljena in primerno ohlajena, je večina dela za vami. Poiskati in pripraviti morate le še prostor, kamor jo boste shranili. Ozimnica se bo odlično ohranila, če jo boste shranili v hladnem, suhem in temnem prostoru. Tak prostor sta navadno klet ali shramba. Ozimnica, ki je niste sterilizirali, se mora praviloma znajti v hladilniku, vendar tudi tam ne bo zdržala več kot 14 dni.

Če ste se odločili ozimnico zamrzniti, bodite pozorni, da vrat zamrzovalnika ne boste odpirali prepogosto, saj lahko z nihanjem temperature povzročite nabiranje ledenih kristalov in izločanje vode. Če se vam ozimnica vseeno pokvari ali pa sumite, da z njo nekaj ni v redu, vam ne preostane drugega, kot da jo vržete stran. Ne zanemarjajte čudnega okusa in ne odstranjujte pokvarjene vsebine, saj je to pokazatelj, da se je ozimnica pokvarila in da je med pripravo prišlo do napake.

Vzroki so lahko sicer različni, nečisti kozarci ali pokrovčki, preveč zrela zelenjava ali sadje, pokrovčki, ki ne tesnijo dovolj, v kozarec je morda prišel zrak, prostor, kjer skladiščite, je neprimeren (presvetel, pretopel, prevlažen) in podobno. Če boste pokvarjeno ozimnico vseeno uživali, tvegate nekaj ur sedenja na stranišču, v najhujšem primeru pa hujšo okužbo, ki vam lahko priskrbi tudi bolniški dopust. Zato pokvarjeno ozimnico brez razmisleka vrzite stran in bodite ob naslednji pripravi bolj pozorni.