Zanimivosti

Skrivnostna izginotja na morju

uk
7. 8. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Znano je dejstvo, da vemo več o površju Lune kot o globokem morju in o tem, kaj vse se skriva v njem. Kljub čedalje boljši navtični tehnologiji namreč še zmeraj prihaja do skrivnostnih izginotij ladij in ljudi, ki jih vsaj za zdaj še ne znamo razložiti.

Nenavadno je, da mnoge ladje ne oddajo klica na pomoč, in prav v tem mnogi vidijo teorije zarote.

Ena od takšnih je podmornica USS Scorpion. Februarja 1968 je podmornica s posadko odplula iz Norfolka proti Sredozemlju. 27. maja 1968 so člani družin posadke nestrpno čakali, da se podmornica vrne v domače pristanišče, a se to ni zgodilo. Šele oktobra je nato vojaška mornarica našla ostanke nesrečne podmornice in svojce so obvestili, da je vseh 99 mož izgubilo življenje.

Ni skrivnosti 
Tako imenovana skrivnostna izginotja imajo v večini primerov popolnoma naravno razlago. Nekatera pa je vendarle malce težje razložiti.

Nobena od preiskav ni dala odgovora na to, kaj se je zgodilo s podmornico, je pa zaokrožilo več teorij. Obstaja možnost, da je podmornico potopila ruska podmornica, bolj verjetna razlaga pa je, da bi lahko posadka med vajami po nesreči izstrelila torpedo, ki bi lahko ob odsotnosti dejanske tarče »napadel« lastno podmornico. Seveda pa bi nesreči lahko botrovala tudi napaka v konstrukciji.

Izginuli otok

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je Mehika določila otok Bermeja za mejnik 200-kilometrske ekonomske cone. Približno 20 let kasneje pa je otok skrivnostno izginil. Skupaj z otokom je izginila tudi vsa dokumentacija o sporazumu glede večjih količin nafte, ki se nahaja v bližini otoka. Teorije zarote pravijo, da je otok razstrelila Cia, da bi se Američani lahko dokopali do te nafte. Obstaja pa še ena teorija, ki pravi, da otok sploh nikoli ni obstajal.

Glavni vzrok za izginotja so gotovo nenadne nevihte, ki so lahko izjemno močne.

SS Edmund Fitzgerald

Ta zgodba se je sicer zgodila na jezeru. Tako imenovano Gornje jezero (Lake Superior) je največje od petih velikih jezer v ZDA in ima zaradi tega praktično vse lastnosti morja. Novembra 1975 je po jezeru plula orjaška tovorna ladja SS Edmund Fitzgerald, ki je izplula iz Detroita. Naslednje jutro je ladja nenadoma spremenila smer, da bi se izognila hudi nevihti. Kapitan Ernest McSorley je sporočil obalni straži, da je njegova ladja v težavah in da bo poskušal zapluti v zaliv Whitefish. Približno uro kasneje je ladja izginila z radarjev, pred tem pa ni bilo nikakršnega poskusa komunikacije z ladje.

Druga ladja, ki je bila v bližini, je odplula proti nesrečnemu Fitzgeraldu, a so našli samo dva prazna rešilna čolna. Približno teden kasneje je ladja s sonarjem našla razbitino na dnu jezera, približno 150 metrov globoko. Tovorna ladja je bila razklana na dva dela. Ni dvoma, da je ladjo potopila nevihta, a nenavadno je, da preiskovalci niso našli nobenega trupla, tako da nihče ne ve, kje so končali nesrečni mornarji.

Na Gornjem jezeru je izginila ladja SS Edmund Fitzgerald, preiskovalci pa niso našli nobenega mornarja.

Patanela

Oktobra 1988 sta Michael Calvin in John Blissett odplula iz Avstralije na svoji luksuzni jahti Patanela. Prišla sta do Port Lincolna, kjer je Calvin poslal pismo svoji sestri dvojčici, v katerem je napisal, da se imata odlično in da sta zadovoljna z lepim vremenom. Nato sta se odpravila do plaže Arlie, a je njuna jahta izginila nekje v bližini Sydneyja. Odposlala nista nobenega klica za pomoč in za zdaj nihče ne ve, kaj se je zgodilo z njima.

Za večino nesreč je prav gotovo krivo vreme, ki ga marsikateri avanture željni mornar podcenjuje. Seveda pa se nevihte na morju lahko pojavijo tako nepričakovano, da o življenju in smrti žal lahko odloča le sreča. In seveda dobro znanje.