Z dokumenti na pot

V katerih državah potrebujete vizum?

zf
6. 8. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preden se odpravite na potovanje v tako ali drugače eksotične dežele, je smiselno, da preverite, katere dokumente in dokazila potrebujete za na pot. Mi smo preverili, za katere najbolj priljubljene destinacije potrebujete vizume.

Tripsta
Preverite tudi, da v potnem listu nimate žiga, ki bi vam preprečil vstop v želeno državo.

Če ne veste, ali za vstop v izbrano državo potrebujete vizum ali ne, je najboljša in najlažja pot do informacij spletna stran ministrstva za zunanje zadeve. Tam boste našli splošne informacije vsake posamezne države pa tudi informacije o tamkajšnjih razmerah.

Dokumente uredite pravočasno

Preden se odpravite na potovanje, poskrbite, da boste imeli vse potrebne dokumente za vstop v želeno državo. 

Kako je z dokumenti

Če boste za potovanje vizum potrebovali, vam svetujemo, da si dokumente uredite pravočasno, saj se čas trajanja vizuma, pogoji za njegovo pridobitev in čas čakanja nanj med državami razlikujejo. Preverite tudi, da v svojem potnem listu nimate žiga, ki bi vam onemogočil vstop v želeno državo. To se vam lahko zgodi, če boste s potnim listom, v katerem imate izraelski žig, želeli vstopiti v nekatere arabske države. V Izrael pa vas ne bodo spustili z iranskim žigom.

Ali stara celina potrebuje vizum?

Če se odpravljate na potovanje po Evropi, vizuma ne potrebujete, saj vsi slovenski državljani v vse države članice EU vstopamo z veljavno osebno izkaznico. Drugače je, če se želite odpraviti v Rusijo. Če boste v Rusijo potovali z ladjo za križarjenje in boste tam bivali največ tri dni, vizuma ne boste potrebovali. V nasprotnem primeru pa boste za bivanje morali zaprositi neposredno Veleposlaništvo RS v Moskvi.

Poglejmo še na druge kontinente

Če se boste odpravili na počitnice čez lužo, torej v ZDA, kot turist vizuma ne boste potrebovali, razen če bo vaše potovanje daljše od 90 dni. Ne pozabite tudi, da morate najmanj 72 ur pred potovanjem izpolniti spletno prijavo in plačati 14 dolarjev (12,60 evra). Nujno pa morate imeti tudi povratno vozovnico.

Vizum boste potrebovali, če boste želeli potovati v Egipt. Ob prijavi boste morali zagotoviti kopijo potnega lista, ta pa mora biti veljaven še najmanj šest mesecev po izdaji vizuma. Če se boste odločili raziskovati Tunizijo in ostanke starega rimskega imperija, vizuma ne boste potrebovali, če tam ne boste bivali več kot 90 dni.

Tudi v Turčiji ne boste potrebovali vizuma, pomembno je le, da je vaš potni list ob vstopu v državo veljaven še vsaj šest mesecev od datuma vstopa v državo. Če si želite v Azijo, vam svetujemo, da preverite zahteve izbrane države, preverili pa smo nekatere najpogosteje obiskane. Če se želite odpraviti v Indijo, boste vizum potrebovali. Tega lahko od lanskega avgusta uredite prek spleta (e-vizum) in omogoča vstop v Indijo prek 16 mednarodnih letališč. Če se boste odpravili na Tajsko in boste tam bivali do 30 dni, vizuma ne boste potrebovali.