Zanimivosti

Ukradeni dokumenti, pokvarjen dopust

žk
2. 8. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ker nesreča nikoli ne počiva, lopovi pa še manj, ni redek pojav, da na tak ali drugačen način na dopustu ostanete brez dokumentov. Kaj storiti, na koga se obrniti?

profimedia
Urejanje nadomestnih dokumentov je lažje, če imate s seboj kopije dokumentov in dve fotografiji za dokumente.

Ena izmed najbolj neprijetnih stvari, ki se nam lahko zgodijo med preživljanjem zasluženega dopusta, je izguba dokumentov. Ne glede na to, ali brez njih ostanemo po lastni krivdi ali zaradi brezsrčnosti tatu, je zagata velika.

Obvestite lokalno policijo

Prvo in osnovno pravilo je, da v takem primeru obvestite lokalno policijo. Vztrajajte, da o dogodku sestavijo zapisnik, s katerim boste pozneje lažje reševali morebitne nevšečnosti. Če imate sklenjeno turistično zavarovanje, ki krije izgubo oziroma krajo dokumentov, boste zapisnik potrebovali za uveljavljanje odškodnine oziroma povračilo stroškov.

Pomagali vam bodo na predstavništvu

Če ste ostali brez dokumentov, ki vam omogočajo pot domov, se obrnite na najbližjo ambasado oziroma konzularno predstavništvo. Seznam teh najdete na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve(http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/). Če Slovenija v državi potovanja nima svojega predstavništva, lahko pomoč poiščete na kateremkoli diplomatsko-konzularnem predstavništvu držav članic Evropske unije. Glede na to, da večina Slovencev dopustuje na Hrvaškem, bo zagotovo koristen podatek, da je slovensko veleposlaništvo v Zagrebu, imamo pa tudi konzularno predstavništvo v Splitu.

Prehod meje brez dokumentov

Iz sosednjih držav se lahko v Slovenijo vrnemo tudi brez dokumentov; 3. člen zakona o potnih listinah namreč pravi: »Državljanu, ki nima veljavne potne listine, njegovo državljanstvo in istovetnost pa nista vprašljiva, mora organ, pristojen za kontrolo prehajanja čez državno mejo, dovoliti prihod v državo.«

Začasni dokumenti

Torej, ko se boste zglasili na katerem koli konzularnem predstavništvu v tujini, vam bodo izdali začasni potni list za vrnitev domov, če ste ostali tudi brez vozniškega dovoljenja, vam bodo izdali tudi potrdilo, da dovoljenje imate. Da bi lahko dobili omenjene dokumente, boste potrebovali tudi dve fotografiji. Če so vam poleg dokumentov ukradli bančne kartice, te nemudoma prekličite.

Doma dokumente prekličite 

Ko se vrnete v domovino, nikar ne pozabite prijaviti izgube oziroma kraje dokumentov tudi slovenskim oblastem. Načeloma imate za to osem dni časa, sicer vas lahko celo doleti kazen. Če dokumente, ki ste jih odjavili, pozneje najdete ali so vam vrnjeni, jih ne smete več uporabljati, ampak jih morate uničiti.

Nasveti

Da bi se pred nevšečnostmi zaščitili, je pametno upoštevati nekaj nasvetov. Naredite kopije osebnih dokumentov in jih imejte vedno pri sebi ali pa si jih v digitalni obliki shranite na spletu. Tako boste v tujini lažje dokazali svojo istovetnost. Osebne dokumente imejte vedno pri sebi ali pa jih, ko jih ne potrebujete, hranite v hotelskem sefu, če vam je ta na voljo. Gotovino in kartice hranite ločeno. Če vam ukradejo eno, vas bo rešilo drugo. Če so vam ukradli denarnico, vedno preglejte bližnjo okolico. Velika verjetnost je, da je tat vzel le denar, preostalo pa odvrgel.