Mrčes

Kako odgnati nadležne komarje?

Lara Jelen
1. 8. 2016, 21.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Komarji so najnevarnejša bitja na svetu, zaradi njih vsako leto umre več kot pol milijona ljudi. Pri nas smrtonosnih bolezni (še) ne prenašajo, vseeno pa jih nimamo nič kaj radi. Kako jih torej kar najenostavneje odženemo?

Profimedia
Repelenti so pri odganjanju komarjev učinkovitejši od zapestnic in aplikacij.

Arhiv Svet24
Janez Pišot, dr. vet. med. je zaposlen na Oddelku za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo Koper na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Njihovo nadležno brenčanje in srbeči piki preizkušajo vašo dobro voljo v sproščenih poletnih dneh. Seveda jim lahko dopustite, da vam še naprej parajo živce, ali pa se odločite za ustrezno zaščito pred njimi. Na voljo je kar nekaj izdelkov, ki lahko pomagajo pri tem. Eni so seveda bolj učinkoviti kot drugi, zato smo o najprimernejši zaščiti povprašali mag. Janeza Pišota, dr. vet. med. z Oddelka za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo Koper na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Dve obliki zaščite

Janez Pišot poudarja, da obstajata dve obliki zaščite. »Prva oblika je zaščita pred komarji, če se pojavi nevarnost prenosa nevarne bolezni, pri čemer so predpisani in izdelani ukrepi, ki jih določa zakon o varstvu prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi in jih izvajajo od države pooblaščene institucije. V takih primerih se uporablja tudi kemične preparate – insekticide za zatiranje komarjev. Druga oblika pa je zaščita prebivalcev pred nevšečnimi piki in motečimi komarji. V tem primeru so koristne razne mreže in komarniki na stanovanjskih hišah, oknih, vratih, osebna zaščita z repelenti, uporaba luči za lovljenje komarjev, zaščita telesa z oblačili. Posebnega pomena je odstranjevanje vseh predmetov, posod in drugih površin, kjer se komarji lahko tudi v majhni količini vode hitro razvijejo (tigrasti komar),« svetuje.

Janez Pišot, dr. vet. med. „Posebnega pomena je odstranjevanje vseh predmetov, posod in drugih površin, kjer se komarji lahko tudi v majhni količini vode hitro razvijejo.“ 

Cene repelentov

Ko poskrbimo in otežimo komarjem dostop do nas z varnostnimi mrežami in oblačili, se dokončno zavarujemo pred njimi z uporabo repelentov. Teh je na trgu kar precej, mi pa smo primerjali cene najbolj priljubljenih.

Med naravnimi repelenti, ki jih lahko sicer pripravimo tudi sami doma (če imamo na voljo čas, kakšno pršilko in nekatera naravna eterična olja ter osnovno olje), je našo pozornost pritegnil naravni repelent proti komarjem in mrčesu Bugsi kozmetike Biopark, katerega redna cena za 100 ml izdelka je 7,99 evra.

Naravo sicer pogosto podcenjujemo, saj smo prepričani, da deluje le močna kemija, od katere ne zbežijo le komarji, temveč tudi naša koža, če bi le lahko. Zato se na je zdel zanimiv podatek, da je bila učinkovitost repelenta, ki je narejen iz rastlinskih in eteričnih olj z dvojnim učinkom (vonj odganja komarje, olja pa hkrati negujejo kožo), dokazana s testi, opravljenimi v amazonskih gozdovih, Peruju in na Šrilanki. Izdelku so dodana naravna eterična olja citronele, sivke, cedre, pačulija, pelargonije in rožmarina, ki tudi sicer slovijo po tem, da odganjajo komarje: omenjeni vonji so iz tega razloga zelo dobrodošli v gelih za prhanje, losjonih za telo in drugih izdelkih, ki jih poleti nanašamo na telo.

Sicer pa boste za Autan Tropical, repelent suhi sprej (100 mililitrov), odšteli 7,80 evra, za naravni repelent Forth proti komarjem (100 mililitrov) pa med 8 in 8,78 evra (odvisno od tega, kje ga kupite). Cene med repelenti se, ne glede na to, ali so ti naravni ali ne, bistveno ne razlikujejo. So pa tako eni kot drugi precej učinkovitejši pri odganjanju komarjev od tonamenskih zapestnic in aplikacij, ki naj bi oddajale zvok, neprijeten komarjem. To so lani s testi dokazali na Zvezi potrošnikov Slovenije in pri tem povedali, da naj bi bili naravni izdelki po njihovem vseeno manj učinkoviti od klasičnih. Končno presojo in izbiro, kot vedno, prepuščamo vam.