Zanimivosti

Izberite pravo cepivo za izbrano državo

zf
6. 8. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na pot se vsako leto odpravi okoli 600 milijonov ljudi. Mnogi potujejo iz razvitih držav v nerazvite, ob čemer pa se srečajo tudi z okoljem, ki ga niso vajeni. Tako so izpostavljeni mnogim nevarnostim, ne le zaradi bolezni, pač pa tudi zaradi drugačne klime, nadmorske višine in drugih dejavnikov.

Arhiv Svet24
Pravočasno poskrbite za obvezna in priporočljiva cepljenja.

Čeprav vas na poti lahko doleti nevarnost, naj vas to ne odvrne od obiska eksotičnih krajev našega planeta. Vsako potovanje pa je treba skrbno načrtovati in se nanj ustrezno pripraviti. Dobro je, da se prepričate o boleznih in možnostih za njihovo preprečenje. S seboj je pametno vzeti tudi potrebno zaščitno opremo in opremo za prvo pomoč ter nekatera zdravila za samozdravljenje v nujnih primerih. Pravočasno poskrbite tudi za vsa obvezna in priporočljiva cepljenja ter zaščito z zdravili.

Hepatitisa A, B in rumena mrzlica

Če se odpravljate v bolj eksotične dežele, je vsekakor dobro, da se cepite proti hepatitisu A. Virus hepatitisa A se večinoma prenaša po fekalno-oralni poti (z umazanimi rokami, onesnaženo vodo ali neposrednim telesnim stikom), za zaščito pa sta potrebna dva odmerka cepiva v časovnem presledku od šest do 24 mesecev. Priporočljivo je, da prejme potnik prvi odmerek cepiva vsaj en mesec pred potovanjem, zaščita pred virusom pa traja vsaj deset let.

Priporočljivo je tudi, da se cepite proti hepatitisu B, ki se prenaša ob stiku z okuženo krvjo in drugimi telesnimi tekočinami. Za dobro zaščito mora potnik dobiti tri odmerke cepiva, običajno po shemi 0, 1, 6 mesecev. Zaščita po cepljenju je dolgotrajna. Obstaja pa tudi možnost uporabe kombiniranega cepiva proti hepatitisoma A in B. Med obveznimi cepljenji za vse potnike, ki potujejo na območja Afrike in Južne Amerike, pa je cepljenje proti rumeni mrzlici, ki jo prenašajo komarji. Potrdilo o cepljenju zahteva tudi večina držav v endemičnem območju.