Zanimivosti

Pravilno shranjujete živila v zamrzovalniku?

zf
7. 8. 2016, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sploh poleti pogosto nastopijo trenutki, ko se nam v že tako vročem dnevu ne da stati še za štedilnikom, zato velikokrat kuhamo jedi v večjih količinah, ki jih lahko pozneje zamrznemo in pripravimo še kdaj drugič. Počnete to na pravi način?

splet
Sezonsko zelenjavo in sadje zamrznite, tako vam bo dostopno vso leto.

Že res, da je zmrzovanje hrane priročen način, sploh takrat ko skuhamo preveč ali pa ko pripravljamo jedi, ki so okusne tudi, ko jih odmrznemo. Pomembno pa je vedeti, kako pripraviti živila, da bodo, ko jih odmrznemo, kazala svežino in imela pravo teksturo.

Da bodo živila varno zmrznjena, mora temperatura zamrzovalnika dosegati vsaj –18 stopinj Celzija, še boljše pa je, če doseže temperaturo –24 stopinj Celzija. Svežo hrano lahko zamrznete le z zamrzovalnikom za globoko zamrzovanje, ta je označen s štirimi zvezdicami. Če kupujete novega, se prepričajte, da bo zamrzovalnik služil svojemu namenu.

Kaj se zgodi pri dvojnem zamrzovanju?

Če boste izbrano živilo zamrznili dvakrat, ga boste oropali okusa, teksture in kakovosti. Med tajanjem živila ne izgubijo samo določenega odstotka vode, pač pa se pri ponovnem zamrzovanju začnejo tvoriti ledeni kristali. Meso zato ob pripravi postane bolj suho in manj okusno.

Že enkrat odmrznjenega ne zamrzujte ponovno

Če boste v zamrzovalniku shranili juho ali drugo tekočo hrano, posodic nikar ne napolnite do roba, saj se prostornina tekočine med zamrzovanjem poveča približno za desetino. Živilo pred zamrzovanjem tudi dobro ohladite, saj boste v nasprotnem primeru povzročili nastanek snega ali ledenih plošč v zamrzovalniku.

Če ste izbrano živilo že enkrat odmrznili, ga ne zamrzujte ponovno, saj bo ob ponovni zamrznitvi »oropano« kakovosti, okusa in teksture. Med tajanjem namreč ne izgubi le določenega odstotka vode, ampak se v njem pri ponovnem zamrzovanju prav tako tvorijo ledeni kristali. Meso zato ob pripravi postane bolj suho in manj okusno.

Da bi ohranili svežino in kakovost, živilo zamrznite v čim krajšem mogočem času, izogibajte pa se tudi zamrzovanju večjih količin hrane naenkrat. Dobro je, da spravljena živila v posodici ali vrečki označite z nalepko, na kateri ste zabeležili datum in vsebino. To vam olajša prepoznavanje zamrznjenih živil, hkrati pa vam pomaga voditi evidenco o datumu in vnosu živil v zamrzovalnik.

Kako je z zamrzovanjem mesa

Meso pred zamrzovanjem dobro ohladite v hladilniku in ga šele nato vstavite v zamrzovalnik. Pred zamrzovanjem odstranite tudi embalažo, v katero je meso pakirano. Stiropor ni odporen proti vlagi in lahko pripomore, da bo meso po odmrznitvi izgubilo barvo, teksturo in okus, zato živila raje prepakirajte v vrečke ali posode.

Učinek hitro zamrznjene zelenjave

Če boste za zamrzovanje zelenjave izbrali način hitrega zamrzovanja, boste ohranili bistvene vitamine in minerale, ki jih zelenjava ponuja, hkrati pa se bo čas kuhanja v razliki od svežega podaljšal le za tretjino. 

Če je mogoče, se izogibajte tudi zamrzovanju že pečenega ali cvrtega mesa. Večje kose razdelite na več manjših porcij, kar vam bo omogočilo optimalno porabo, odstranite pa kosti. V posamezni zamrzovalni vrečki zamrznite do dva kosa, ki ju pred zamrzovanjem lahko premažete z nekaj olja. To bo pripomoglo, da bo meso ostalo bolj sočno, res pa je, da lahko tako meso shranite največ do tri mesece. Če mesa ne boste premazali z oljem, je priporočena doba hranjenja do 12 mesecev.

Svežo zelenjavo zamrznite na hitro

Da bo zelenjava ostala sveža, okusna in bo ohranila raven vitaminov, jo zamrznite po metodi hitrega zamrzovanja. Priporočljivo je, da zelenjavo najprej pokuhate največ za dve minuti v vreli vodi, takoj zatem pa jo za minuto postavite v ledeno vodo. Posušite jo in jo šele nato spravite v zamrzovalnik. S pomočjo hitrega zamrzovanja lahko shranite brokoli, grah, špinačo, koruzo in buče, čas kuhanja zamrznjene zelenjave pa se bo podaljšal le za tretjino od kuhanja sveže zelenjave. Zaradi vsebnosti velike količine vode za zamrzovanje niso primerne kumare in zelena solata.

Sadje naj bo zrelo

Ko se odločite za zamrzovanje sadja, poskrbite, da bo zares zrelo. Če ni, ga pred zamrzovanjem hranite pri sobni temperaturi, če pa je zrelo preveč, mu odstranite morebitne gnile dele in ga sveže stisnjenega z majhnim dodatkom limoninega soka zamrznite. Zamrznjeno sadje lahko po odtajanju uživate surovo ali ga uporabite za marmelade, kompote in pite. Če boste sadju pred zamrzovanjem dodali sladkor, pa bo zadržalo svoj vonj in okus. Sadje pri zamrzovanju poveča volumen, zato se prepričajte, da je v posodi za zamrzovanje dovolj prostora.