Henry Heimlich

Poslovil se je utemeljitelj Heimlichovega prijema

S.R.
17. 12. 2016, 20.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V 96. letu starosti se je poslovil ameriški zdravnik Henry Heimlich, ki je razvil prijem za reševanje oseb, ki se dušijo.

Wikipedia
Henry Heimlich se je rodil 3. februarja 1920, poleg Heimlichovega prijema pa je izumil še nekatere druge nepogrešljive medicinske pripomočke.

Henry Heimlich je v bolnišnici v mestu Cincinnati umrl po zapletih zaradi srčnega napada, ki ga je doživel v ponedeljek.

Tehniko, kjer s pritiski na trebušno steno sprostimo dihalne poti osebe, ki se duši, je iznašel leta 1974. Maja letos je s svojim prijemom tudi samo rešil žensko v domu za ostarele, kjer je prebival. 87-letnici se je v sapniku zagozdil kos mesa s kostjo. »Do tega dne nisem vedel, da ta prijem znam tudi uporabiti,« je takrat dejal za BBC.

Heimlich je to tehniko razvil, ko je bil vodja operacijskega oddelka v bolnišnici v Cincinnatiju. Od začetka uporabe so s to tehniko predvidoma samo v Združenih državah rešili več kot 100.000 ljudi, vključno z nekaterimi znanimi osebami, kot so nekdanji predsednik ZDA Ronald Reagan, pevka Cher ter filmski igralci Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher, Jack Lemmon in Marlene Dietrich.