Nasvet

Vadba za dušo v veselem decembru

ud
17. 12. 2016, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zdaj ko smo šele dobro zakorakali v december, imate še kar nekaj časa, da do začetka božičnih praznikov postorite vse tisto, kar bi radi.

Profimedia
Pred domačimi opravili si privoščite poživljajočo prho z vonjem po cimetu, vanilji ali mandljih.

Kako? V miru, premišljeno, z užitkom, seveda! Naj vam bodo pri tem v pomoč tudi naši (pred)praznični nasveti!

Dobra organizacija

Resda so dnevi zelo kratki in ne prav sončni, a vsaj ob koncu tedna pojdite na zrak, po kisik in novo energijo. Posrkat nekaj sončnih žarkov, četudi so ti zelo medli. 

Decembrsko pravilo številka ena se glasi: vzemite v roke list papirja in nanj zapišite vse, kar želite opraviti. Nato razmislite, katere stvari so res najnujnejše in katere lahko mirno počakajo na »boljše čase«. S tem mislimo predvsem na brezglavo generalno čiščenje stanovanja in podobno. Naše babice so se resda pred prazniki lotevale temeljitega čiščenja, sploh na podeželju, ker med letom za takšna opravila zaradi dela na polju in drugje ni bilo časa. Zdaj je drugače; bolj ali manj pridno že med letom skrbimo za svoj dom. Raje se v miru lotite manjših opravil, s katerimi si boste kasneje pričarali nepozabne praznike.

Profimedia
Najdite stvari, ki vas veselijo. Pa naj bo to dobra knjiga, film na televiziji ali druženje z družino.

Smeh ni greh

Nasprotno, smeh je »zakon«! Zlasti če ste med letom ves čas preobremenjeni s službo in drugimi opravki, je dobro, da si v decembru vzamete čas za polno mero smeha. Naši namigi: pojdite si ogledat dobro komedijo v kino ali gledališče, vzemite v roke kakovostno knjigo, polno humorja, ali pa preprosto odidite na večerni klepet z najljubšo družbo. V vseh primerih se boste počutili izvrstno; telo bo preplavil serotonin, tako imenovani hormon sreče, in lažje boste krmarili skozi decembrske opravke.

Profimedia
Obdajajo naj vas vonji cimeta, vanilje, medenjakov ter drugi vonji, ki spominjajo na praznike.

Tople dlani

Za naslednjo sprostitveno vajo ne potrebujete skoraj nič: le topel, pomirjujoč prostor, lahko poskrbite tudi za sproščujočo glasbo, ležete na kavč ali pa si na tleh pogrnete blazino in nato uživate. Približno minuto ali dve drgnite dlan ob dlan in nato razgrete dlani položite za minuto na zaprte veke. Čutili boste, kako dobro vam dene pomirjujoča toplota. Sprostili se boste in telo napolnili z novo energijo.