Policija opozarja

Na Goriškem bo poostren nadzor prometa

M.K./STA
17. 12. 2016, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti Policijske uprave Nova Gorica bodo v noči na nedeljo poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na severnoprimorskih cestah.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Akcijo pripravljajo z namenom zmanjšanja deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

"Policisti ponovno opozarjamo vse udeležence v cestnem prometu, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, to je invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več," so opozorili.

Policisti bodo v nadzoru pozornost namenili tudi drugim kršiteljem cestnoprometnih predpisov, od prekoračitev dovoljene hitrosti vožnje, nepravilnega prehitevanja, nepravilna smer vožnje do neupoštevanje pravil prednosti. Poostreno bodo nadzirali tudi spoštovanje določb zakona o omejevanju porabe alkohola, zato bodo preverjali v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Na območju Policijske uprave Nova Gorica so do vključno 10. decembra obravnavali skupno 792 prometnih nesreč, kar je tri odstotke več kot v primerljivem obdobju lanskega leta. Devet je bilo prometnih nesreč s smrtnim izidom, lani 14, prometnih nesreč s telesnimi poškodbami pa je bilo 258 ali 14 odstotkov manj kot lani. V teh prometnih nesrečah je 11 udeležencev umrlo, lani 14, 53 je bilo hudo telesno poškodovanih, lani 57.

Na območju PU Nova Gorica je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč v tem obdobju znašal 11,76 odstotka, v enakem lanskem obdobju 11,35 odstotka. Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani oz. smeri vožnje.