Od mesa do testenin

Pravila shranjevanja, kuhanja in pogrevanja

pr
17. 12. 2016, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z nepravilnim shranjevanjem lahko v domačem gospodinjstvu močno povečate tveganje v zvezi z varnostjo živil. In vsi se včasih sprašujemo, ali je neko živilo še dobro ali ne.

Dreamstime
Marinado, v kateri se je kopal piščanec, zavrzite!

Prav zato smo pripravili nekaj osnovnih smernic pri rokovanju z živili.

Piščanec

Surovi piščanec lahko dva dneva počaka v hladilniku, pečen pa le dve uri na sobni temperaturi. Če ga zamrznete, ga odmrzujte v hladilniku. Cel piščanec se bo odmrznil v 24 urah, razkosan pa v treh do devetih urah.

Dreamstime
Pozor! Piščanca res dobro zapecite. Če imate kuhinjski termometer, preskusite: notranjost mora doseči 80 stopinj Celzija, pri kosteh pa pet stopinj manj.

Krompir

Krompir bo počakal dlje, če ga boste hranili v hladnem, temnem, suhem in zračnem prostoru. Če ga shranjujete v hladilniku, ga spravite v papirnato vrečko ali košaro. Krompir kuhajte neolupljen, saj bo tako ohranil večino vitaminov in mineralov.

Testenine

Ste vedno v dilemi, koliko testenin je dovolj? Za en obrok jih potrebuje 125 gramov. Sicer pa pri kuhanju testenin vedno upoštevajte navodila proizvajalca in nikoli ne prekoračite predpisanega časa. Testenine vedno vsujte v vrelo vodo in ne pokrivajte lonca, skuhanih testenin pa ne polivajte z mrzlo vodo, razen če jih boste pripravili v solati. Surovih testenin sicer nikoli ne shranjujte v zamrzovalniku, temveč v hladni, suhi shrambi. Kuhani makaroni lahko v zaprti posodi počakajo v hladilniku do pet dni. Zamrznete lahko le tiste testenine, ki jih nameravate speči v pečici.

Dreamstime
Kuhane testenine lahko pogrejete v mikrovalovki na najvišji temperaturi 45 sekund ali v vreli vodi do 60 sekund.