Hekerski vdori

Tudi FBI pritrdil oceni Cie: Vdirali so Rusi

M.K./STA
17. 12. 2016, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je Rusiji naprtil odgovornost za hekerske vlome v računalnike demokratske stranke. FBI se je medtem v petek pridružil oceni Cie, da je Rusija to res počela.

Reuters
Glede morije v Siriji je Barack Obama sicer priznal, da se tudi sam počuti odgovornega za razmere, čeprav je večjo odgovornost naprti Rusiji.

Obama je na svoji zadnji letošnji novinarski konferenci pred odhodom božično-novoletne počitnice na Havaje zatrdil, da ni nobenega dvoma, da je Rusija vlomila v računalnike demokratske stranke in računalnik šefa predsedniške kampanje demokratke Hillary Clinton Johna Podeste.

Obama ruskega predsednika Vladimirja Putina ni hotel neposredno obtožiti, je pa vseeno dejal, da se v Rusiji le malo zgodi brez njegove vednosti. Dejal je, da si ne predstavlja, da se je kdo od visokih uradnikov odločil, da ukaže vlom v računalnike demokratske stranke brez Putinove vednosti.

Obama je razočaran nad razpravo o tem vprašanju znotraj ZDA, še posebej nad republikanci, ki so ga pred leti napadali že, če se je skušal pogajati z Rusi, danes pa hvalijo Putina. "Po zadnji anketi kar 37 odstotkov republikanskih volivcev podpira Putina. Nekdanjega šefa KGB, ker to škodi demokratom. Pomislite. Ronald Reagan se obrača v grobu," je dejal Obama.

Obama ni hotel povedati, ali je rusko vpletanje pomagalo Donaldu Trumpu na škodo Clintonove, ampak je novinarje opozoril, da so sami sprejeli ustrezne sklepe. Sam je Putina septembra iz oči v oči opozoril, naj neha, ker bodo posledice resne, in vdori naj bi se nehali, vendar je informacije že imel WikiLeaks.

Kot je dejal, je njegov cilj Rusiji poslati jasno sporočilo, da se to ne dela, ker jim bodo vrnili z isto mero. Vendar Obama ni znal razložiti, kakšne posledice bo Rusija utrpela, glede na to, da bo 20. januarja prevzel oblast Putinu naklonjeni Trump. Obama je dejal le, da je Trump še vedno v tranziciji in ko bo na oblasti, bo drugače.

Senatni odbor za obveščevalne zadeve ZDA obljublja temeljito preiskavo ruskega vpletanja v volitve

Demokratski in republikanski člani odbora ameriškega senata za obveščevalne dejavnosti so v petek obljubili, da bodo izpeljali temeljito preiskavo obtožb o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve z vdori v računalniške sisteme demokratske stranke. FBI se je medtem v petek pridružil oceni Cie, da je Rusija to res počela.

Predsednik senatnega odbora, republikanec Richard Burr iz Severne Karoline je dejal, da bodo sledili obveščevalnim podatkom kamorkoli bodo vodili. Predsednik sorodnega odbora v predstavniškem domu, republikanec iz Kalifornije Devin Nunes pa se je pritoževal, da ve samo to, kar pišejo mediji in da ga zelo skrbi, ker mu obveščevalne agencije ne priskrbijo informacij. Člani odbora bodo zato januarja obiskali agencije in povprašali, za kaj gre.

Direktor ameriške zvezne policije FBI James Comey se je v petek pridružil mnenju obveščevalne agencije Cia in nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti Jamesu Clapperju, da je Rusija posredovala v ameriških volitvah "deloma" zato, da republikancu Donaldu Trumpu pomaga do zmage. Doslej je o ruskih vdorih govorila le Cia skupaj z drugimi obveščevalnimi agencijami, FBI pa je bil tiho.