Blišč in beda

Izpoved dekleta iz Nove Gorice: Samo en korak je manjkal do pekla

kp
16. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Blišč in beda modne industrije skozi oči Novogoričanke Nine, ki dela kot fotomodel v Milanu.

osebni arhiv
Manekenka Nina je ponosna nase, da ni podlegla skušnjavam.

Novogoričanka, ki je pred nekaj leti vstopila v svet mode, je spoznala, da je pristala v zelo krutem poslu. Z nami je delila zgodbe svojega vsakdana, ki razkrivajo temno plat dela, s katerim se ukvarja.

Včasih je bilo tako hudo, da se je želela odpovedati karieri.

Naša sogovornica je mlada ženska, ki že kar nekaj let dela kot fotomodel in manekenka v eni od svetovnih prestolnic mode – Milanu. »Pri osemnajstih letih sem ustvarila prve profesionalne fotografije, ki sva jih z mamo poslali na nekaj naslovov italijanskih modnih agencij,« nam pove.

Nista pričakovali, da se bo zgodba razvijala tako bliskovito; zelo hitro sta namreč dobili več odgovorov agencij, ki so želele zastopati mlado novogoriško manekenko. Mati in hči sta zato odpotovali v Milano, kjer so sledili sestanki, nova fotografiranja in dogovori o sodelovanju z agencijami; z eno sta tudi podpisali pogodbo.

Zadrogiran fotograf

»Do tu je šlo še vse dobro, prvi večji šok pa je sledil na fotografiranju za znano mednarodno modno revijo,« nam pove. Ker je šlo za ugledno tiskovino, se je dela zelo veselila, a je izkušnja kmalu postala zelo bridka. »Ko sem zjutraj prišla na snemanje, je bil del ekipe že zadet. Nato k meni pristopi fotograf in mi ponudi vrečko kokaina,« pove.

»Na enem od naslednjih snemanj me je pričakal goli fotograf, ki je hotel, da spim z njim, na drugem se je ekipa psihično izživljala nad mano. Ko vidijo, da je punca šibka, kar sem jaz na začetku bila, se radi izživljajo nad njo in jo strašijo.«

»Vljudno sem zavrnila drogo, nakar mi je zabrusil nazaj, da naj se kar sprijaznim s tem, da v svetu mode itak nihče več ne dela, ne da bi bil zadet. V tistem trenutku sem hotela zbežati iz studia, a sem se nekako prisilila, da ostanem, sicer ne bi bilo nič z mojo manekensko kariero,« nam zaupa.

Objava teh fotografij v znani reviji je Nini res odprla vrata, saj so nove ponudbe za delo kar deževale, a to, s čimer se je srečevala v zakulisju modnega sveta, ji je bilo tuje. »Na enem od naslednjih snemanj me je pričakal goli fotograf, ki je hotel, da spim z njim, na drugem se je ekipa psihično izživljala nad mano. Ko vidijo, da je punca šibka, kar sem jaz na začetku bila, se radi izživljajo nad njo in jo strašijo,« povzame.

Ponosna nase

»Zdaj, ko sem že nekaj let v tem, lahko s ponosom rečem, da nisem podlegla trendu, ki vlada temu svetu. Ljudje, ki delajo v modni industriji, so velikokrat žive pošasti; grabijo denar, uživajo droge, popivajo, se razvratno zabavajo, seksajo vsevprek in z vsakim, skratka, ta vidik tega posla je beden, od zunaj je sicer viden le blišč,« komentira.

»Da, imam denar, sem poznana, danes tudi spoštovana in si mi ne upajo pomoliti droge pod nos, me novačiti za seks ali me v kaj siliti, vse to si štejem za uspeh. Danes se znam zaščititi, vem, kateri posel izbrati. Samo ena napačna poteza in bi pristala v peklu. Ne sprašujte, koliko punc je prišlo do te točke in jim ta preskok ni uspel in so pristale na dnu,« zaključi Nina.