Otroški džihadist

12-letnik načrtoval pokol na božičnem sejmu

G.G.
16. 12. 2016, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Konec novembra je v Nemčiji rojeni 12-letnik, sin priseljencev iz Iraka, ob stojnici v Ludwigshafnu odložil nahrbtnik z eksplozivno napravo. Na srečo ni eksplodirala.

Profimedia

Čez nekaj dni, 5. decembra, je s podobnim dejanjem poskusil še pred mestno hišo. Tudi v tem primeru neuspešno, saj je mimoidoči opozoril policiste na sumljivo početje najstnika. Policisti niso čakali na ponoven »kiks« doma izdelane "bombe" - po kasnejši oceni policije je šlo bolj za "močnejšo petardo", ampak so jo nemudoma deaktivirali.

»Zmešanega« smrkolina so policisti prijeli in ga nastanili v pripor. Z zaslišanjem so ugotovili, da je bil fant radikaliziran in da je imel stike s teroristično organizacijo imenovano Islamska država, ki si za svoje »sužnje« še posebej rada izbira zbegane, nebogljene, jezne ali motene osebke.

Otroškega džihadista uradno ne morejo obtožiti za kaznivo dejanje, saj je mlajši od 14 let. Županja Ludwigshafna je sporočila, da so najstnika namestili na »varno« in da ni za občane ne predstavlja nevarnosti.

Kdo mu je opral možgane?

Strokovnjak za terorizem Guido Steinberg je za Mitteldeutscge Zeitung izpostavil, da gre za prvi primer »otroka terorista« v Evropi. S to definicijo ima sicer težave, saj bi pri 12-letniku težko našli motiv za teroristično dejanje, politični motiv, ki bi ga gnal v to brezumno dejanje. Odgovor gre torej iskati v »indoktrinaciji«, pranju možganov, s čimer se bodo morali ukvarjati preiskovalci in odkriti, kdo je radikaliziral fanta.