Zadrega

Težava mnogih – uhajanje urina

ud
17. 12. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z urinsko inkontinenco oziroma uhajanjem urina se srečuje približno 10 odstotkov celotne populacije in kar dve tretjini ljudi, starejših od 60 let. Kaj storiti? Že ob prvih kapljicah zato najprej potrebujete ustrezno in diskretno zaščito za perilo, pa tudi pomoč.

Profimedia
Trenirajte svoj mehur tako, da med uriniranjem poskušate curek večkrat ustaviti.

Neprijetno 

Profimedia
Včasih je lahko za uhajanje urina kriva prevelika stresna obremenitev.

Celo zdravniki se večinoma strinjajo, da je zelo malo tako neprijetnih motenj, kot so težave z obvladovanjem mehurja. Urinska inkontinenca namreč ni zgolj zdravstvena težava, temveč tudi socialna. Nemalo je takšnih, ki zdravnika obiščejo šele takrat, ko zadeva postane že skrajno nevzdržna, še več je takšnih, ki se zaradi uhajanja urina počutijo tako nemočne, da se raje povsem osamijo in sploh ne odhajajo več v družbo. A na srečo je pomoč, ki učinkovito odpravlja tovrstne težave, na dosegu roke.

Vzroki so različni

Kdo se srečuje s to težavo? Z urinsko inkontinenco se najpogosteje spoprijemajo starejši. Več težav imajo ženske, in sicer zaradi pogostejših infekcijskih bolezni. 

Urinska inkontinenca se pogosto pojavi skupaj z nekaterimi drugimi bolezenskimi znaki, kot so določene kronične nevrološke bolezni (multipla skleroza) in presnovne bolezni, lahko gre za posledico poškodb sečnih organov, hrbtenice ali možganov, včasih so lahko vzrok celo psihične bolezni oziroma stres. V času odraščanja se najpogosteje pojavi zaradi prevelikih stresnih obremenitev, v zrelih letih pa kot posledica poškodb ali akutnih bolezenskih procesov v medenici.

Oslabljene mišice

Mogoče so za težave krive tablete, ki jih jemljete. Vprašajte zdravnika, ali vplivajo na mehur!

Tako pri moških kot pri ženskah je lahko vzrok za oslabljene mišice čezmerna telesna teža, sindrom razdraženega črevesja, kronični kašelj ali opravljanje težjih fizičnih del (pogosto dviganje težkih bremen). Vzdrževanje primerne fizične aktivnosti in uravnavanje telesne teže veljata za pomembna preventivna ukrepa. Prevelika teža poveča pritisk na medenico, zaradi česar se uhajanje urina še poslabša. Negativno pa vpliva na težavo tudi pitje alkohola, kave ali pravega čaja.