GENI

Ste vedeli, da te bolezni lahko podedujete?

A.K.
11. 12. 2016, 10.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekatere karakteristike, sploh tiste, ki so očesu vidne, lahko prepoznamo in jih pripišemo genom, nekatere, ki pa so manj očitne, pa večkrat spregledamo.

Profimedia

To so le nekatera zdravstvena stanja, ki jih lahko podedujete.

1. Visok holesterol
Za to stanje pogosto krivimo nezdravo prehrano, vendar je v nekaterih situacijah kriva izključno genetika. Približno 1 oseba od 500 ljudi nosi gensko mutacijo, ki povzroči motnjo, tako imenovano hiperholesterolemijo, ki pomeni, da so veliko bolj podvrženi tveganju, da kot mladi doživijo srčno kap ali možganski udar. Žal nikakor ne morejo vplivati na to zdravstveno stanje.

2. Rak na dojki po očetu 
Če pomislite na to bolezen znotraj družine, se verjetno osredotočate le na žensko stran družine. Mutacijo gena BRCA1 ali BRCA2, ki povečuje možnost, da zbolite za rakom, lahko podedujete od obeh staršev. Moški, ki nosijo ta gen, redko zbolijo za rakom dojke, lahko pa mutacijo gena prenesejo na hčerko, ki je tako bolj nagnjena k raku dojk.

3. Plešavost po mami
Verjeli ali ne, ko govorimo o plešavosti, govorimo o kromosomu, ki ga dedujete od mame. Preden okrivite mamo, naj vam še zaupamo, da to ni edini gen, ki določa, ali boste plešasti ali ne.

4. Intoleranca na laktozo
Raziskave so pokazale, da je stopnja laktozne intolerance v veliki meri odvisna od genetike, velja pa omeniti, da je več kot 65% odraslih občutljivih na mlečni sladkor. Laktoza se s pomočjo encima laktaze razgradi na sestavne dele v prebavnem traktu. Zanimive pa so tudi nekatere raziskave strokovnjakov, ki trdijo, da z leti izgubljamo sposobnost prebaviti mlečni sladkor.