Morda niste vedeli

Ne se guncat', boš padel

Marjan Kodelja
18. 12. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Morda nevarno, a dobro za otrokov razvoj!

Profimedia
Staršem se po navadi zaradi nagibanja stola postavijo kocine pokonci.

Guganje na stolu naj bi bilo zdravo za otrokov fizični in psihični razvoj, razkriva vsaj ena raziskava.

Naj pade, saj bo potem vedel, da mora biti previdnejši.

Prav je, da smo zaščitniški do svojih otrok, a v svoji pretirani skrbi jim lahko škodujemo. Takšen primer je guganje na običajnem stolu, kajti bojimo se, da bo otrok telebnil po tleh. Morda, a to se mu lahko pripeti kjerkoli. Pa kot kaže, je to zviranje dobro za otrokovo koncentracijo. Kljub bojazni otrok le redko pade, vzrok pa je sila preprost. Ker je skoncentriral na to, da ne pade.

Guganje ima še druge pozitivne lastnosti. Zmanjša pritisk na otrokovo hrbtenico in tako izboljšuje njegovo držo, kar zmanjša »pritisk« na otrokove notranje organe. Vemo tudi, da dolgotrajno sedenje ni zdravo, zato je priporočljivo, da se guncamo tudi starejši. Je zabavno, zmanjša pritisk v gornjem in spodnjem delu telesa, izboljša kroženje krvi in, verjeli ali ne, zato tudi lažje dihamo.

Raziskavo so izvedli nemški raziskovalci s preučevanjem otrok med sedenjem v šoli. Ena skupina je sedela na modernih stolih, ki so se premikali v treh smereh, druga pa na starih, običajnih. Medtem so jim merili temperaturo in otroci, ki so sedeli v »nepremičnih« stolih, so imeli znatno nižjo v zgornjem delu trupa. Zaključili so, da sedenje v običajnih stolih s trupom, nagnjenim naprej, slabi dihanje in kroženje krvi ter zmanjšuje koncentracijo in gibčnost mišic. Epilog je jasen, naj se otrok kar gunca in zvira na stolu, kajti to mu koristi.