Ekološko

Čarobni prazniki v sožitju z naravo

pr
18. 12. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Praznovati lepo in do okolja prijazno nikakor ni nezdružljiva naloga. Lepota praznovanja tako intimnih dni je namreč ravno v čaru naravnih vonjav, oblik in barv.

Dreamstime
Če se težko odrečete sekanemu drevescu, se odločajte za rastline, ki so vzgojene v drevesnicah.

Praznike lahko popestrite tudi s katero izmed še bolj tradicionalnih in za naše kraje avtohtonih rastlin, kot sta omela ali bodika.

Čeprav si večina božičnih praznikov ne predstavlja brez vonja po svežih iglavcih v domu, pri tem ne smemo pozabiti na varovanje naše prelepe narave. V prostoru lahko zadiši že ena sama veja iglavca, ki jo primerno okrasimo. Če veste, kje bi lahko božično drevo živelo še naprej, se lahko odločite za nakup drevesca v cvetličnem loncu. Vendar se o podvigu oziroma negi dodobra pozanimajte pri strokovnjaku, sicer rastlina ne bo dočakala pomladi. Če pa se težko odrečete tradicionalnemu postavljanju sekanega drevesca, se odločajte za rastline, ki so vzgojene v drevesnicah ali so posekane z odobritvijo gozdarjev. S svojimi dejanji lahko preprečite nenadzorovano sečnjo gozdov.

Dreamstime
Letos lahko vaše jaslice zasijejo v naravnih materialih, kot sta koruzno ličje in les.

Ustvarjalnost

Veliko bolj se približamo bistvu predbožičnega časa, če se lotimo izdelave izvirnih okraskov ter predčasne priprave kulinaričnih dobrot, kot pa če divjamo po nakupih. Z izdelki lahko celo domiselno in izvirno obdarimo zelo širok krog znancev. Brez pretiranih stroškov. Tako ste lahko izjemno ustvarjalni tudi pri izdelavi raznovrstnega okrasja: z naravnimi barvami obarvano ovčjo mikanko izdelajte jaslične ali druge figurice; z glino v različnih barvnih odtenkih poživite naravno zelenilo smrečice; izdelajte slano testo ali z rastlinskimi barvili barvan mavec za najmlajše; najbolj drzni okraševalci pa lahko reciklirate prazno embalažo.

Dreamstime
Že ena sama veja bo vaše domovanje odišavila in popestrila.

Intimno vzdušje

Seveda pa sta najdragocenejša veselje in mir, ki se v tem času naselita v naših dušah. Vzemite si čas za pogovor z najbližjimi med izdelovanjem okraskov ali peko, krasite dom v pričakovanju najbolj bleščečega vseh praznikov. In luč v dolgih zimskih večerih? Naj bo naravna, kot jo dajejo na primer sveče, ki jih ravno tako lahko sami izdelate iz naravnega čebeljega voska.