Praznična peka

Preverjeni nasveti za uspešno pripravo prazničnega peciva

zf
3. 12. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

December je čas obilja, dobrot, vonja po cimetu in pomarančah. Čas piškotov, rogljičkov, medenjakov, kolačev … Uporabite mini trike za maksi uspeh.

Profimedia
Okraševanje piškotov prepustite otrokom. Ti bodo na svoje delo še kako ponosni.

Profimedia
Da bodo piškoti lepo izrezljani, površino najprej dobro pomokajte, prav tako pa ob vsakem novem izrezu pomokajte modelček.

Poskrbite, da bodo vašo mizo med prazniki krasile sladke dobrote. Ustvarjajte in preizkušajte nove recepte. Bodite drzni, inovativni in pravljično razpoloženi, kar je v tem času več kot dovoljeno. Da pa prazniki veselja in iskric v očeh ne bodo pokvarjeni zaradi ponesrečene peke, vam ponujamo nekaj namigov.

Naj vzhaja tako, kot mora

Če testo ne vzhaja dobro in bi to želeli pospešiti, vam svetujemo, da skledo s testom pokrijete z vlažno krpo in jo za 20 minut postavite v pečico, ogreto na 50 stopinj Celzija. Prav tako si lahko pomagate z mikrovalovno pečico. Nastavite jo na moč 90 vatov ter skledo, pokrito s prtičem, pogrejte za štiri do pet minut.

Profimedia
Pri pripravi kvašenega testa uporabite pinjenec namesto mleka. Tako bo testo rahlo in fino luknjičasto ter lepo bo naraslo.

Čvrst sneg

Za pripravo čvrstega snega iz beljakov vam svetujemo, da vedno uporabite jajca iz hladilnika. Če kljub temu namigu sneg ni tako čvrst, kot ste si zamislili, dodajte ščepec soli ali nekaj kapljic limoninega soka, in zagotovo vam bo uspelo. Če boste pripravljali snežne vetrce (iz beljakov), bo nekaj kapljic limoninega soka obogatilo nežen okus.

Naj se ne sprijema

Pri pripravi krhkega testa vam svetujemo, da ga, potem ko ste ga zamesili, postavite za vsaj pol ure v hladilnik. Nato dobro ohlajeno testo zvrnite na kos prozorne folije za živila in čezenj položite še eno ter ga tako razvaljajte med folijo. Podobno metodo lahko uberete pri valjanju marcipana.

Ne packajte po kuhinji

Če ste se odločili, da boste piškote okrasili s prelivom, to počnite nad pomivalnim koritom. Mrežasto rešetko iz pečice postavite na pomivalno korito in po njej razporedite piškote. Ko boste piškote krasili s prelivom, se bo odvečni preliv cedil v pomivalno korito, ki ga boste, ko se bodo piškoti posušili, preprosto splaknili z vodo.

osebni arhiv
Da boste krhko testo lažje gnetli in valjali, vam svetujemo, da tretjino masla nadomestite s žlico kisle smetane. Izboljšali boste tudi okus.