Preprosto

Odlični nasveti za čist in lep kavč

zf
3. 12. 2016, 12.55
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 08.57
Deli članek:

V večini domov je kavč najbolj oblegan in zato najbolj podvržen umazaniji in različnim madežem. Ti se pojavijo hitro, veliko težje pa jih je odstraniti. Preverite priročne nasvete.

Profimedia
Če imate hišne ljubljenčke, si omislite snemljivo preobleko za kavč.

Profimedia
Trdovratne madeže lahko s kavča očistite s čistilom za preproge. Nanesite ga na vlažno krpo in nežno podrgnite, nato kavč obrišite s suho krpo.

Vse v domu se zelo hitro umaže, če imamo otroke in hišne ljubljenčke. Kakovost vašega kavča pa se odraža tudi v času. Povprečna življenjska doba, ki jo preživijo, je od sedem do 15 let. Da bi vam služili čim dlje in da bi bili videti kot novi, jih morate redno vzdrževati. Preizkusite naslednje: obstojnosti vašega kavča bo koristilo, če ga boste enkrat na teden posesali in obrisali z vlažno krpo. Če lahko odstranite blazine in okrasne vzglavnike s kavča, jih najprej odmaknite ter vsakič temeljito posesajte prah in kosme, ki so se nabrali. Če jih ne morete sneti, jih poskušajte čim bolj razmakniti ter posesajte prah in vse ostalo, kar se je uspelo skriti mednje. Pri sesanju vam priporočamo, da uporabljate nastavek s ščetko, saj boste na ta način temeljiteje posesali prah in umazanijo. Vzglavnike dobro pretresite.

Pravo in umetno usnje

Če imate kavč iz pravega ali umetnega usnja, vam svetujemo, da ga vsaj enkrat na teden obrišete z vlažno krpo, prav tako ga po potrebi premažite z zaščitno pasto za usnje. Če vam je zmanjkalo negovalnega in čistilnega sredstva za usnje, uporabite losjon za telo. Če je dober za vašo kožo, vsekakor ne more škodovati živalski ali umetni.

Profimedia
Okrasne blazine in vzglavnike, če so snemljivi, čim več zračite.

Domače živali

Če imate hišne ljubljenčke, vam svetujemo, da kavč oblečete v snemljivo preobleko, ki jo lahko po potrebi snamete in operete v pralnem stroju. Pomagate si lahko tudi s samolepilnim valjčkom za odstranjevanje nečistoč s tkanin, pa seveda s sesalcem, nastavek s ščetko bo v tem primeru še kako dobrodošel. Hitra in preprosta pomoč so tudi gumijaste rokavice. Nadenite jih in potegnite z njimi po umazanem (dlakastem) predelu ter na preprost način očistite dlake.