Zimski užitki

Avstrijska smučišča so pravi raj za smučarje

Lara Jelen
18. 12. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avstrijska Koroška je čudovita vse leto, toda pozimi jo zaradi pestre izbire smučišč še posebej radi obiščejo smučarji.

Dreamstime
Slovenci imamo srečo, da je avstrijska Koroška zelo blizu, zato bi bilo škoda, da je ne bi obiskali in raziskali.

Izbire, na katero smučišče se boste odpravili, je tam ogromno in utegne se zgoditi, da se boste težko odločili. Brez skrbi, saj ne morete zgrešiti, je pa res, da ima vsako od smučišč kakšno posebnost.

Verjetno najbolj znano smučišče na avstrijskem Koroškem je Nassfeld (Mokrine), ki velja za eno od 10 najboljših smučišč v Avstriji. Smučišče navdušuje s svojo velikostjo, osupljivo gorsko panoramo in raznolikostjo prog, ki omogočajo smučarske užitke tako začetnikom kot izkušenim smučarjem. Na 110 kilometrih smučarskih prog, ki jih povezuje 29 sodobnih žičnic in vlečnic, ter spektakularnih progah za prosto smučanje gotovo vsak najde nekaj zase. Da ne omenjamo zabaviščnega parka na snegu, koč in restavracij, ki so tik ob smučarski progi, ter dejstva, da je v Nassfeldu sneg zagotovljen. Zaradi posebne topografije in mikroklime spada smučišče v celotnem alpskem prostoru med tista smučišča, na katerih je snega vedno dovolj in največ sončnih ur. Celo tisti, ki ne smučajo, bodo v Nassfeldu uživali, saj ponuja še kup drugih zimskih radosti, vse od drsanja na Preseškem jezeru, 80 kilometrov urejenih prog za tek na smučeh in zimskih pohodniških poti do sankališč, po katerih se bodo z navdušenjem spustili otroci in odrasli.

Dreamstime
Nassfeld oziroma Mokrine veljajo za eno od 10 najboljših smučišč v Avstriji.

S proge v toplice

Takšno podvojeno razvajanje si lahko privoščite v Bad Kleinkirchheimu, ki izstopa po tem, da se lahko s sončnih smučišč zapeljete naravnost k termalnim vrelcem v Römerbad ali St. Kathrein. Pravzaprav se izplača obiskati oboje, saj ponudniki ob obisku smučišča navadno omogočajo 50-odstotni popust za uživanje v toplicah. Ogromno smučišče s čudovitimi širokimi smučarskimi progami, ki se razprostirajo na 104 kilometrih, in lepimi panoramskimi razgledi je sicer privlačno že samo po sebi, če lahko po celodnevnem smučanju mišice in celotno telo sprostite v prijetno topli termalni vodi, pa še toliko bolj. Tudi Bad Kleinkirchheim z 18 kilometri lahkih, 78 kilometrov srednjih, osem kilometrov težkih prog in osem kilometrov dolgo zasneženo progo za tek na smučeh zadovolji vsak okus.

Dreamstime
Bad Kleinkirchheim poleg smučišč ponuja tudi termalne vrelce v Römerbadu ali St. Kathreinu.

Zabava za vso družino

Popolna destinacija za družine sta Osojščica (Gerlitzen) in Tromeja, ki nudita pogled na mesto Beljak in nove Koroške terme. Tam so prav čarobne smučarske proge, ki pa v svoji neposredni bližini ponujajo še marsikaj drugega. Na nobenem drugem smučišču ne boste tako blizu sredozemskemu vzdušju enega od najlepših mest v deželi, ravno tako sta le streljaj oddaljena Baško in Osojsko jezero.

Možnosti za ogled tamkajšnjih (naravnih) znamenitosti je res veliko, vseeno pa na avstrijskem Koroškem obstaja še nekaj drugih družinam prijaznih smučišč. Takšno je Katschberg, ki obljublja zajamčen otroški smeh in sproščene starše. Območje Katschberg-Rennweg je na najboljši poti, da postane družinsko smučarsko središče številka ena, in čeprav morda govorimo o nekoliko manjšem smučišču od tistih, ki smo jih že omenili, gre še vedno za skoraj dvakrat večje smučišče od največjega smučišča v Sloveniji. Mariborsko Pohorje ima na voljo približno 40 kilometrov smučarskih poti, v Katschbergu pa se ponašajo kar s 70 kilometri smučarskih poti, od tega je 10 kilometrov lahkih, 50 kilometrov srednjih in 10 kilometrov težkih poti. Na tamkajšnje proge vas popelje 16 sodobnih naprav: dve gondolski žičnici, šest sedežnic, pet vlečnic in tri vlečnice s krožniki. Tek na smučeh je omogočen na 25 kilometrov dolgi višinski progi, dolgčas pa ni niti ponoči, ko potekata nočno smučanje in nočno sankanje.

Profimedia
Osojščica (Gerlitzen) in Tromeja nudita pogled na mesto Beljak in nove Koroške terme.

Smučajte najvišje!

Veliki Klek (Grossglockner) je najvišja gora Avstrije in s svojimi 3798 metri nadmorske višine štrli ven, zato je smučanje na Grossglocknerju vedno posebno doživetje.

Če bi se s smučmi radi povzpeli čim bližje do oblakov, potem obiščite enega od treh smučišč, ki sežejo do 3125 metrov nadmorske višine. Najvišje zabave na Koroškem boste deležni na smučiščih Veliki Klek (Grossglockner)/Heiligenblut, Mölltaler Gletscher in Ankogel. Veliki Klek (Grossglockner) je najvišja gora Avstrije in s svojimi 3798 metri nadmorske višine kar štrli ven. Smučanje na Grossglocknerju je vedno posebno doživetje ne glede na to, kolikokrat ste ga že obiskali. Ski Kärnten (park Visoke Ture Koroška) ponuja smuko po številnih progah vseh težavnostnih stopenj in je eno od najbolj privlačnih območij za smučanje freerida v vzhodnih Alpah. Če iščete nekaj več, boste tam to zagotovo našli.

Dreamstime
Veliki Klek (Grossglockner) je najvišja gora Avstrije.

Težka odločitev?

Smučarski vrtiljak

Gre za enotno smučarsko vozovnico, ki je del vseh pavšalnih ponudb in omogoča smučanje v vseh najlepših smučarskih središčih Koroške in Južne Tirolske.

Ravno tako, kot je lahko problematično pomanjkanje izbire, nam lahko preglavice povzroča preveč odprtih možnosti. Zato so se na avstrijskem Koroškem odločili rešiti tudi to težavo in svojim obiskovalcem ponujajo smučarski vrtiljak. Gre za enotno smučarsko vozovnico, ki je del vseh pavšalnih ponudb in omogoča smučanje v vseh najlepših smučarskih središčih Koroške in Južne Tirolske, kot so denimo Goldeck, Bad Kleinkirchheim, Katschberg, Mokrine (Nassfeld), Osojščica (Gerlitzen) in Heiligenblut-Großglockner (Veliki Klek). Okrog Miljskega jezera lahko smučate s smučarsko vozovnico Topskipass Kärnten – Osttirol. Smučarska vozovnica je del vseh pavšalnih ponudb »smučarski vrtiljak« (Skikarussell) in jo prejmete brez doplačila. Po zadnji vožnji na smučarskem vrtiljaku gostje izstopijo in uživajo v sproščenih pogledih na zimo v koroških gorah, recimo v novi rimski kopeli (Römerbad) v Bad Kleinkirchheimu. Ste že tam?