Evropska komisija

Avstrijci diskriminirajo tuje smučarske učitelje

G.G./STA
22. 7. 2016, 15.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Evropska komisija se je odločila, da proti Avstriji sproži postopek pred Sodiščem EU zaradi omejitev, ki se v nekaterih avstrijskih zveznih deželah uporabljajo za smučarske učitelje iz drugih držav EU. Nekatere zahteve neupravičeno diskriminirajo neavstrijske smučarske učitelje.

Profimedia

Evropska komisija se strinja, da so za poklic smučarskega učitelja potrebni ustrezno usposabljanje in kvalifikacije, a hkrati je ugotovila, da nekatere zahteve v Avstriji neupravičeno diskriminirajo neavstrijske smučarske učitelje.

Na Tirolskem zakonodaja tujim smučarskim učiteljem preprečuje, da bi sprejemali stranke, ki se že nahajajo v Avstriji, in njihovo pravico do zagotavljanja storitev omejuje na stranke, ki jih ti učitelji spremljajo iz države, v kateri ima zadevna smučarska šola ali smučarski učitelj sedež.

Zaradi te omejitve so tuji smučarski učitelji v slabšem položaju kot tirolski, ki lahko sprejemajo stranke brez kakršnih koli omejitev. Take zahteve so v nasprotju z evropskim pravom in ne spoštujejo svobode opravljanja storitev, kot je določena v 56. členu Pogodbe o delovanju EU.

Komisija prav tako meni, da regionalna zakonodaja o smučarskih šolah na avstrijskem Štajerskem ni v skladu s pravili EU o prostem gibanju delavcev, pravico do ustanavljanja in svobodo opravljanja storitev ter s sodno prakso EU.

Štajerska ne priznava nekaterih kvalifikacij za poučevanje alpskega smučanja, ki jih imajo tuji učitelji, na primer telemark, prilagodljivo ali nordijsko smučanje.

Komisija je v zvezi s tem v preteklosti že izrazila svojo zaskrbljenost, in sicer v obrazloženem mnenju julija 2014 in v dodatnem obrazloženem mnenju junija 2015. Ker Avstrija teh pomislekov ni ustrezno obravnavala in ni sprejela ukrepov za odpravo pomanjkljivosti, se je komisija odločila, da proti avstrijskim organom začne postopek pred Sodiščem EU.