Kako merijo srčni utrip

Marjan Kodelja
11. 12. 2016, 17.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Morda niste vedeli: Pametne zapestnice in ure merijo utrip srca s »svetlobo«

Profimedia
Vsakič, ko srce potisne kri po telesu (utripne), pošlje po žilah val z rdečimi krvnimi telesci bogate krvi, med utripi pa so krajši intervali, ko je njihova koncentracija nižja.

Zdravniki merijo srčni utrip z uro v rokah in prsti na bolnikovem zapestju. Rekreativne športnike zanima srčni utrip ves čas vadbe, zato nosijo trak okoli prsi. Delovanje srčne mišice spodbuja električni impulz, tega pa prek plasti tkiv zazna tipalo v traku.

Optično merjenje ni zelo natančno, zagotavlja pa uporaben približek. 

Tovrstna zaznava srčnega utripa je najbolj natančna, merjenje pa lahko traja ves čas ne glede na gibanje telesa. Nošenje traku je lahko nadležno ali pa nam ni nujno treba vedeti števila utripov ves čas, dovolj je, da ga izmerimo, ko podatek želimo. Temu so namenjena optična tipala srčnega utripa, ki so na hrbtni strani pametnih osebnih naprav. Metoda PPG (photoplethysmographic) meri razliko v absorpciji svetlobe, ko ta osvetli podkožne žile. Količina svetlobe, ki jo absorbira podkožno tkivo, je opredeljena z Lambert-Beerovim zakonom. Ta povezuje stopnjo absorpcije svetlobe z valovno dolžino žarka, dolžino poti in absorpcijskim koeficientom krvnih komponent. Tipalo sestavlja sijalka LED, ki poskrbi za svetlobni žarek, in na svetlobo občutljiva dioda, ki izmeri odbito ali sprejeto svetlobo. Sijalka LED lahko sveti v različnih barvah, največkrat rdečo (650 nm) in infrardečo (IR 940 nm) svetlobo zaradi prodornosti teh valovnih dolžin.