Burundanga

Posiljevalci z drogo prežijo na žrtve

uk
11. 12. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot kaže, je na trgu nova droga, ki jo lahko posiljevalci na žrtev prenesejo kar z vizitko ali s čim podobnim. In droga je lahko tudi smrtno nevarna.

arhiv
Droga povzroča izgubo spomina, dezorientiranost, halucinacije in izgubo motoričnih sposobnosti.

Na družbenem omrežju facebook sta se oglasili Zagrebčanka in dekle iz Osijeka. Obe sta povedali, da jima je neznani mladenič ponujal nekakšno vizitko. Na srečo je ne ena ne druga nista vzeli, saj naj bi prek vizitke žrtvam dajali posebno posiljevalno drogo. »Bila sem na tramvaju, ko je do mene prišel mlajši moški. Imel je svetle lase, bil je visok, star okoli 25 let,« je zapisalo dekle iz Zagreba. »Ponudil mi je vizitko, a je nisem vzela. Pozneje sem izvedela, da so te vizitke namočene v posebno drogo. Moški ti potem sledi in te, ko padeš pod vpliv droge, posili. A policija ne more nič, dokler se nekaj ne zgodi,« je še zapisala. Podobno je zapisalo dekle iz Osijeka: da ji je vizitko ponujal neki moški, star okoli 37 let. Tudi ona jo je zavrnila, pozneje pa izvedela, da naj bi šlo za posiljevalca.

arhiv
Večina zgodb, ki krožijo po spletu, se je izkazalo za neresnične.

RESNICA ALI MIT?

Za večino tovrstnih primerov, ki krožijo po spletu, se je sicer izkazalo, da niso resnični, ali pa je nekdo želel dekletu pač dati svojo telefonsko številko. Tudi v primeru teh dveh deklet policija ni odkrila nobenih dejanskih dokazov, da se je karkoli od tega res zgodilo. Zagrebška policija je sporočila, da so na teren poslali patruljo, ki ni opazila nič nenavadnega, in da za zdaj niso dobili nobene tovrstne prijave.

arhiv
Tudi v Sloveniji je bilo nekaj primerov, ko so dekleta omamili s posiljevalno drogo.

A takšna droga vendarle obstaja. Imenuje se burundanga in prihaja iz Južne Amerike. Nima ne vonja ali okusa, tako da žrtve ne vedo, da so jo zaužile. Oseba jo lahko zaužije sama, lahko ji drogo nekdo vbrizga ali pa jo sama vdihne. V vseh primerih povzroči izgubo spomina, dezorientiranost, halucinacije in izgubo motoričnih sposobnosti. Z vizitko bi sicer človek težko vdihnil dovolj prahu burundange, da bi ta dejansko delovala. Precej večja možnost je, da bi drogo podtaknili v pijačo, a vendarle previdnost ni odveč.

arhiv
Burundanga