Zvezda in deklica

Mercedesi so dobili ime po avstrijski deklici!

Marjan Kodelja
11. 12. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Leta 1897 se je avstrijski poslovnež Emil Jellinek iz doma v francoski Nici odpravil v nemško mesto Cannstatt, da bi kupil Daimlerjev avtomobil.

Profimedia
Mercedesov znak oziroma lovorov venec, v katerem je trikraka zvezda.

Gottlieb Daimler in Karl Benz se verjetno nista nikoli srečala, čeprav sta živela le 100 kilometrov narazen. 

Ker so bili v tistih časih avtomobili tako redki, da so povsod pritegnili zanimanje, se je med vrnitvijo domov odločil, da bo tekmoval v lokalni dirki. Za »ekipo« pa je izbral dekliško ime Mercedes, kajti tako se je imenovala njemu najljubša, devetletna hčerka. Ker je bil tudi dober poslovnež, je videl priložnost v prodaji avtomobilov, zato jih je takoj naročil večjo količino, zaradi česar pa dobil pravice za prodajo v več tedanjih državah starega kontinenta. Gottlieb Daimler se je strinjal s predlogom, da avtomobile prodaja pod imenom Mercedes. To je bilo kot blagovna znamka tudi registrirano ob prelomu v dvajseto stoletje, trikraka zvezda pa je postal njen »logotip«. Ponazarja namreč usmerjenost podjetja v transport po zemlji, morju in zraku.

Druga velika osebnost iz avtomobilističnega sveta, Karl Benz, je bil glede tega preprostejši. Svojemu imenu je dodal zobato kolo, ki je predstavljajo odličnost njegovega podjetja. Kasneje je kolo postalo lovorov venec. Po prvi svetovni vojni sta podjetji Daimler in Benz začeli tesneje sodelovati, dokler se nista leta 1926 združili. Tako je nastal znak, zvezda v vencu, ki še danes krasi mercedese.