FindFace

Boste z družbenih omrežij množično brisali svoje fotografije?

S.R.
7. 12. 2016, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kako bi vam bilo všeč, če bi vas v javnosti fotografiral popoln neznanec, nato pa bi to fotografijo uporabil za ugotavljanje vašega pravega imena ter drugih osebnih informacij?

Profimedia
FindFace je pri identifikaciji neznancev uspešen v kar 70 odstotkih primerov, kar pomeni, da bi lahko pomenil pomemben preboj na področju kazenskega pregona. (Fotografija je simbolična)

Aplikacija FindFace na trgu sicer ni prva aplikacija za prepoznavanje obrazov, vendar se lahko pohvali s kar 70-odstotno natančnostjo pri povezovanju obraza s fotografije s posameznikovim profilom na družbenem omrežju. Trenutno deluje zgolj v povezavi z družbenim omrežjem VK, ki je ruska različica Facebooka, vendar jo je od februarja letos s spleta preneslo že 500.000 ljudi, z njo pa je bilo opravljenih že približno tri milijone iskanj.

»S tem algoritmom je mogoče z običajnim računalnikom v manj kot sekundi preiskati milijardo fotografij,« je za Guardian dejal soustanovitelj aplikacije FindFace Aleksander Kabakov. Glede korenitih sprememb na področju kazenskega pregona je dejal, da ruska policija v Moskvi aplikacijo že uporablja v pilotnem programu za iskanje kriminalcev. Dodal je: »Prav neverjetno je, rešujejo se primeri, ki so za več let obtičali na mrtvi točki.«

FindFace morda ni prva tehnologija za prepoznavo obrazov, ki je na voljo na trgu, vendar že kaže znake, da bo anonimnost v javnosti prej ali slej postala nemogoča.

Za nekatere je aplikacija seveda izjemno dobrodošla, vendar se je že izkazalo, da jo je mogoče zlorabiti tudi za zalezovanje. Ruski študent Egor Tsvetkov je fotografiral posameznike na podzemni železnici in nato rezultate objavil v projektu »Vaš obraz je zbirka masovnih podatkov.« Kot »spletni zalezovalec« je fotografije neznancev povezal s fotografijami na njihovem računu VK. Dejal je, da bi FindFace teoretično lahko za iskanje žrtve uporabljali serijski morilci ali izterjevalci. V napačnih rokah bi lahko ta aplikacija pomenila tudi smrtno obsodbo za politične disidente in žrtve zlorab v družini.

Aplikacijo FindFace so testirali tudi pri podjetju Kaspersky, kjer so ugotovili, da je aplikaciji uspelo identificirati celo njihovega uslužbenca, ki do takrat svoje fotografije sploh ni objavil na nobenem družbenem omrežju; nekdo je njegovo fotografijo objavil na drugem omrežju, ki jo je nato ukradla tretja oseba in jo uporabila za svojo profilno sliko. Pri podjetju so dejali, da je aplikacija uspešno identificirala devet od desetih testnih »žrtev« med njihovimi uslužbenci. Dodajajo še: »Če želite preprečiti, da bi vas identificiral vsak neznanec s telefonom v žepu, z družbenih omrežij izbrišite vse svoje stare fotografije ... ali pa se v javnosti pojavljajte le s poveznjeno kapuco in očali.«