Na današnji dan

Guglielmo Marconi: Nova era radia

Marjan Kodelja
12. 12. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Guglielmo Marconi uspe radijski signal poslati prek Atlantika!

Profimedia
Marconi je leta 1909 je skupaj z Braunom prejel Nobelovo nagrado za fiziko za doprinose k razvoju brezžične telegrafije.

Zgodaj ga je začela zanimati elektronika, preučeval je valovanje zvoka in skušal ustvariti tisto, kar so poskušali tudi drugi – radio.

Razprave o patentih za radio ter o njegovem sodelovanju pa tudi rivalstvu z Nikolo Teslo trajajo še danes. Kdo je izumil radio? Zgodovinarji trdijo, da je prvega sestavil Tesla in ga tako tudi izumil, vendar je zgorel v požaru, ki je zajel njegov laboratorij. Verjetno bo kar držalo, saj je Nikola »kriv« za veliko tehnoloških odkritij, slava in bogastvo pa nista bila njegova prioriteta.

Leta 1924 so ga zaradi zaslug v znanosti povišali v markiza. 

Je pa Marconi leta 1896 prvič predstavil brezžično sprejemanje in oddajanje morsejeve abecede. Ni šlo ravno za velike razdalje, saj sta bila sprejemnik in oddajnik oddaljena med dvema in šestimi kilometri. Poskus je izvedel v Angliji, kjer mu je bil dodeljen tudi patent za radijske zveze. Tam je zato ustanovil podjetje Wireless Telegraph Trading Signal Company, ki se je kasneje preimenovalo v Marconi Wireless Telegraph Company. Zanj pa je bilo pomembnejše naslednje leto. Šlo je za radijsko komunikacijo prek vode, najprej do bližnje Irske, na današnji dan leta 1901 pa je prek 122 metrov visoke antene sprejel signal iz Signal Hilla v Kanadi. Že leta 1903 je bil Marconi udeležen še pri enem pomembnem dogodku. Angleškemu kralju je brezžično poslal sporočilo ameriškega predsednika. A vseeno so pretekla še štiri leta, da mu je uspela popolnoma zanesljiva transatlantska brezžična radijska komunikacija.