Kontroverzno

Izgubljena civilizacija: Atlantida počiva v ledenih nedrjih Antarktike

J.P.
12. 12. 2016, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ledena gmota – meri več kot 14 milijonov kvadratnih kilometrov – že dolgo buri človeško domišljijo.

Profimedia
Po Platonu je Atlantida bila dom ljudstvu polbogov.

Vendar pa celina, ki je bila odkrita zadnja, z nizkimi temperaturami in negostoljubno pokrajino že vrsto let uspešno odganja vse tiste, ki bi jo želeli udomačiti.

Kar pa morda ni povsem res.

Profimedia

Na pergamentu

Obstaja namreč znanstvena, a ne ravno široko sprejeta teorija, ki govori o »premikih zemeljske skorje« (nenadnih premikih relativnih pozicij sodobnih geografskih lokacij polov). Kar pomeni, da je ledena tundra nekoč morda bila dom starodavni in temu primerno skrivnostni civilizaciji. O njej je pisal ameriški profesor Charles Hapgood. Ta je v petdesetih letih prejšnjega stoletja zapisal, da so bili zaradi »premikov« pred 11.600 leti veliki deli Antarktike povsem brez ledu. Dokaz za to naj bi bil 500 let star zemljevid, ki ga je zrisal otomanski admiral Piri Reis. Številni so učenjaki, ki so proučevali umotvor na pergamentu iz gazelje kože in zatrdili, da poleg zahodne obale Afrike in vzhodne obale Južne Amerike prikazuje tudi severno obalo Antarktike, le da brez ledene odeje.

Profimedia
Karta, ki jo je zasnoval Piri Reis.

Podpolkovnik Vojnega letalstva Združeni držav Amerike Harold Z. Ohlmeyer je leta 1960 Hapgoodu poslal pismo, v katerem je zapisal, da je njegova teorija pravilna. »Zemljepisne značilnosti, prikazane na spodnjem delu zemljevida, so presenetljivo podobne seizmičnemu profilu, ki ga je leta 1949 začrtala švedsko-britanska odprava na Antarktiko. To nakazuje, da je bila obala začrtana, preden jo je prekril led,« je zapisal.

Ljudstvo polbogov

Teoretiki zarote so prepričani, da se Hapgood ni motil in da je južni tečaj dejanska lokacija Atlantide. Po Platonu jo je 9.000 let pred njegovim časom osnovalo ljudstvo polbogov. Če je torej res obstajala, je v času, ko naj bi se po Hapgoodu zgodil premik – pred 11.600 leti.