Kot ob navajanju srbske Prve televizije poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je Aleksandar Vučić danes odpotoval v Bruselj, zatem pa zagrozil, da se bo še nocoj vrnil, če po srečanju z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini ne bo dogovora o sprostitvi pogajanj.

"Srbija je bila vseskozi potrpežljiva in se je trudila, da se ne bi odzivala, vendar se bo zdaj drugače pogovarjala," je dejal Vučić za Prvo TV še pred sestankom z Mogherinijevo.

Toda to srečanje napredka ni prineslo, zato je Vučič grožnjo izpolnil in se vrnil v domovino. "Nisem skrival nezadovoljstva in razočaranja zaradi ravnanja določenih držav članic, zlasti Republike Hrvaške," je na kratko izjavil po srečanju z Mogherinijevo. Napovedal je le, da bo več pojasnil v torek.

Po napovedih naj bi Srbija v torek na pristopni konferenci odprla tri poglavja, tako 5., ki govori o usklajevanju srbskih predpisov z evropskimi standardi, kot 25. o znanosti in raziskavah, pa tudi 26. o kulturi in izobraževanju. Doslej so vse članice prižgale zeleno luč za poglavji 5 in 25, Hrvaška pa ne za 26. poglavje, navaja Tanjug. Za odprtje pogajalskih poglavij je sicer potrebno soglasje vseh 28 članic unije.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je sicer ob sklicevanju na diplomatske vire poročala, da pri omenjenem poglavju 26 "ni soglasja med članicami" in da je imelo pripombe več držav, ne le Hrvaška, ki ima sicer pripombe glede učbenikov za hrvaško manjšino, ki naj bi jih Srbija imela tudi v hrvaškem jeziku, ne le srbskem.