Pomanjkljivosti odpravljene

Heliport UKC Ljubljana znova odprt

M.K./STA
12. 12. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Heliport Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je znova odprt. Med oktobrsko vajo odkrite pomanjkljivosti so zdaj odpravljene.

STA
Prek heliporta ljubljanskega UKC letno prepeljejo več kot 500 bolnikov.

"Težave so bile s cevovodom, ki oskrbuje gasilne sisteme heliporta. Veseli smo, da so težave odpravljene. Že od petka zvečer, ko so bili vsi za to potrebni preizkusi opravljeni, heliport spet obratuje normalno," je dejal skrbnik heliporta UKC Ljubljana Anton Posavec in dodal, da so odpravili tiste napake, ki bi lahko vplivale na varnost pri delovanju heliporta.

Sicer vsaj dvakrat na leto na heliportu preverjajo sisteme za avtomatsko gašenje požarov. "To je potrebno zaradi tega, ker smo zavezani k vzdrževanju varnosti heliporta. Preizkuse je potrebno izvajati tudi večkrat, če je to možno," je dejal.

Zdravstvena.info
Priletni heliport UKCLJ.

V času zaprtja heliporta UKC je bil redni promet helikopterjev po njegovih navedbah preusmerjen na rezervno lokacijo v vojašnico Moste. V tem času je bilo, kot je omenil, nekaj manj kot dvajset pristankov na heliportu vojašnice.

Obnovo heliporta so po navedbah Posavca sicer razdelili v več faz. To je bila prva faza, ki omogoča samo delovanje heliporta, vendar do napak v prihodnje naj ne bi prihajalo. Izvedli bodo še določene posodobitve, ki bodo pomagale, da bo možnosti za napake čim manj. Tako se med drugim pogovarjajo za gradnjo vzdrževalne ploščadi pod heliportom, izdelavo suhega hidranta, ki bi omogočal gasilcem, da bi lahko hitreje gasili, če bi na primer vsi sistemi na heliportu odpovedali. "Zaradi tega obratovanje heliporta ne bo prekinjeno," je zagotovil Posavec.