Alkohol

Kateri tip pivca ste?

K.M.
28. 11. 2016, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveniki trdijo, da obstajajo štirje tipi pivcev. V katerega se na podlagi raziskave uvrščate vi?

Profimedia.
Za kakšnega pivca se imate?

Če ste se že vsaj enkrat v življenju srečali s pitjem alkohola, ste verjetno opazili, da je njegov vpliv na človeka, oziroma na njegovo osebnost, različen. Nekateri že po popitem kozarčku postanejo izjemno dobre volje, drugi svojo osebnost popolnoma spremenijo, tretji so kar naenkrat zelo družabni, na nekatere pa alkohol vpliva negativno in želijo že po majhni količini popitega oditi domov, saj bi drugače zašli v težave. 

Raziskovalci področja psihologije na univerzi Missouri v Columbiji so objavili študijo Odvisnost raziskava in teorija, v katero je bilo vključenih 374 študentov. Z njo so prišli do znanstveno podkrepljenih zaključkov, da obstajajo 4 različni tipi pivcev. Za boljšo predstavo rezultatov so te tipe poimenovali kar z znanimi osebnostmi in liki iz sveta popularne kulture. Avtorji študije upajo, da bodo ti tipi pomagali pri nadalnih soočanjih s problemom alkoholizma, saj bi le-ta po njihovem mnenju morala biti prilagojena vsakemu tipi posebej. 

Največjo skupino, v katero se na podlagi študije uvršča kar 40 odstotkov ljudi, so poimenovali po priznanem ameriškem pisatelju in novinarju Ernestu Hemingwayu, ki se je velikokrat hvalil z izjavo: ''Popijem lahko prekleto veliko količino viskija, ne da bi bil pijan''. V to skupino se torej uvrščate, če pri vas med prehodom iz treznega v pijano stanje, ali obratno, ni vidnih večjih sprememb v vaši osebnosti.

Ste zelo družabna oseba, a po nekaj popitih kozarčkih postanete še bolj prijazni in srečni? Potem se uvrščate v tip pivcev, poimenovanih po literarni junakinji Mary Poppins, ki  se je v filmu iz leta 1964 opisala z besedami: ''Praktično popolna v vseh pogledih,'' in ravno takšni ste tudi vi.

Nekaterim po nekaj popitih kozarčkih alkohola popustijo vse zavore in postanejo izredno družabne osebe, popolno nasprotje njihove vsakdanje umirjenosti. Ste takšni tudi vi? Študija vas potemtakem uvršča v tip pivcev poimenovanih Trčeni profesor, ki je ime dobilo po komediji, v kateri je Eddie Murphy odigral vlogo profesorja kemije z več osebnostmi.

Za konec pa je tu še tip pivcev, ki zaradi alkohola postanejo neodgovorni, sovražno nastrojeni, njihove reakcije pa so v času pitja velikokrat tudi zelo neinteligentne. Tak tip pivcev so poimenovali gospod Hyde iz knjige Dr. Jekyll in gospod Hyde, v kateri je gospod Hyde druga, manj odgovorna, osebnost vedno urejenega, družabnega in pokončnega zdravnika Jekylla.