Vojna v Siriji

Mislili so, da je mrtev, zdaj je spregovoril in zagrozil

T.L.
28. 11. 2016, 14.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zloglasni general Jamil Hassan opozarja, da bosta zaradi sirske tragedije največji davek plačali Evropa in ZDA.

Profimedia
Sirija ni nič bližje miru.

Več let so ljudje verjeli, da je general Jamil Hassan, vodja obveščevalne službe sirskih letalskih sil, mrtev. Zmerna Svobodna sirska vojska je razglasila, da je zloglasni general, čigar omemba še vedno vzbuja strah in trepet v Siriji, umrl v enem od napadov.

Tega ne verjame nihče več odkar je 63-letnik general, čigar dejanja med revolucijo leta 2011 so obsodili in sankcionirali v EU in Združenih narodov, dal ekskluzivni intervju novinarju britanskega časnika The Independent.

Generala obžaluje, da nemiri v Siriji niso bili brutalno zadušeni že takoj ob začetku. 

Pred uradom ena sirska in tri ruske zastave

"Za zahodne medije sem vojni zločinec. Zato nisem prepričan, ali bo časnik The Independent ta pogovor objavil," dejal general in dodal, a je svojim delom kljub grožnjam, da ga čaka sojenje pred tribunalom za vojne zločine, pripravljen nadaljevati. "Ker Sirija si zasluži žrtev," je neomajen pristavil. Njegove aretacije sicer še ni zahtevalo nobeno sodišče za vojne zločine, ga pa je Evropska unija obsodila zaradi sodelovanja proti države uporu leta 2011, zaradi česar zanj velja prepoved potovanja, zamrznili pa so tudi njegova finančna sredstva. Po trditvah, da je njegova obveščevalna služba aprila leta 2011 ubila najmanj 43 protestnikov, so sledile sankcije tudi ameriškega ministrstva za finance. Pred generalovim uradom so po poročanju Independenta obešene štiri zastave: ena sirska in tri ruske.

Reuters
Jamil Hassan je zvest sirskemu predsedniku Bašar al Asadu.

S prstom kaže na Izrael in sledilce njegove politike

Dvomov v to, kdo je kriv za sirsko tragedijo, general nima:  "Zarota zahoda proti Siriji. Najprej Izrael, kije glava kače, in vsi, ki podpirajo njihovo politiko, skupaj z arabskimi režimi na čelu s Savdsko Arabijo. Ne govorim o savdijskem narodu, ampak o kraljevi družini, tej sebični in narcisoidni družini, ki ima zelo umazan odnos do arabskega naroda. Predvsem do držav, kot je Sirija, ki ima mladega in inteligentnega vodjo, ki pozna interese svojega naroda in celo interese celotnega arabskega sveta," pravi Hassan in dodaja, da Izraelce in "umazane arabske vladarje" ne zanimajo takšna stališča in jih obtožil, da si prizadevajo za delitev Sirije, zato podpirajo ideologijo skrajnežev. 

Evropa in ZDA sta v dom spustili volka

"Velika Britanija, Francija, ZDA, Izrael in Savdijci so se odločili, da bodo razdelili Siriju, čeprav imajo zelo različne interese. (...) Verjamem, da bo evropski narod imel največ škode, če Sirija razpade. Američani in Evropejci so kot ovčarji, ki v svoj dom spustijo volka. Ta volk pa jim bo najverjetneje pojedel vse kokoške in ovce," je dejal Hassan, goreč zagovornik nasilnega zatrtja uporov. Če Kitajska ne bi leta 1989 nasilno zadušila demonstracij, kje bi bila danes, se sprašuje Hassan. 

Novinar Independenta se je s Hassanom pogovarjal tri ure, v tem času pa je general nekajkrat izrazil predanost predsedniku Bašarju al-Asadu in dejal, da bi nemilosten odziv na prve znake revolucije v letu 2011 lahko uničil oboroženo opozicijo režimu.