Prizorišče pokola

Za nekaj ur bo orožje nad ranjenim Alepom utihnilo

T.L./STA
17. 10. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Rusija in Sirija sta napovedali osemurno prekinitev ognja za Alep.

Profimedia
Iz obleganega mesta naj bi v času prekinitve ognja odpeljali tudi ranjene in bolne.

Rusija in sirska vojska sta danes za četrtek napovedali enostransko, osemurno prekinitev ognja za Alep na severu Sirije. Kot je v Moskvi sporočil predstavnik generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj, bo humanitarna prekinitev ognja veljala v četrtek od 8. do 16. ure po lokalnem času.

Kot je dodal, bodo lahko v tem času borci neovirano zapustili mesto v dveh koridorjih. Iz obleganega mesta naj bi takrat odpeljali tudi ranjene in bolne. Po napovedih Rudskoja bo za civiliste odprtih šest koridorjev, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Sirska vojska je ob pomoči Rusije konec septembra začela z ofenzivo na vzhod mesta Alep, ki je v rokah upornikov. Združeni narodi so že večkrat opozorili, da se mesto spreminja v prizorišče pokola.

Odzivi: Korak v pravo smer

Danes so pozdravili napovedano prekinitev ognja, a opozorili, da bo osem ur daleč premalo za razdelitev humanitarne pomoči. "Potrebujemo daljšo prekinitev," je sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Podobno se je odzvala tudi visoka predstavnica Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini. "To bil lahko bil začetek. Vsekakor gre za pozitiven korak," je dejala po zaključku današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU, ki so Rusijo in sirski režim pozvali k prekinitvi bombardiranja Alepa in takojšnji ustavitvi sovražnosti.

A tudi Mogherinijeva je opozorila, da je osem ur prekinitve ognja morda premalo. "Zadnje ocene humanitarnih agencij je, da potrebujejo najmanj 12 ur. Rabimo torej še nekaj dela, da bi našli skupno pot," je dejala Mogherinijeva.