Domača čistila

Nadležni vodni kamen: Kako ga odstraniti?

zf
13. 11. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pojavi se povsod, v kuhinji, kopalnici, na štedilniku … Če se ga ne lotimo odstranjevati takoj, potrebujemo kar nekaj časa, preden se ga uspemo znebiti. Preverite nasvete.

Profimedia
Z naravnimi čistili hitro in učinkovito odstranite trdovratni vodni kamen.

Načinov odstranjevanja vodnega kamna je veliko. Mi smo se osredotočili na naravni način čiščenja, ki je obenem lahko mnogo cenejši, prav tako pa precej bolj prijazen našemu zdravju in naravi.

Problematična kopalnica

Največjo nadlogo vodni kamen predstavlja v kopalnici. Pojavi se povsod – na umivalniku, v kadi, na steklu in v stranišču. Čiščenje stranišča je najbolj neprijetno opravilo, vendar je prav tam potrebna redna intervencija. Za pripravo domačega čistila za stranišče vam svetujemo, da uporabite mešanico jedilnega rastlinskega olja in sode bikarbone. Mešanico dobro premešajte in poškropite po stranišču, pustite delovati nekaj časa ter zdrgnite z metlico. Če se je vodni kamen že nekoliko razbohotil, po problematičnih predelih potresite sodo ter jo previdno prelijte z alkoholnim kisom. Pustite delovati toliko časa, da pena izgine, ter po potrebi postopek ponovite. Nadaljujte s čiščenjem kadi in ploščic. Priporočamo vam, da si pripravite mešanico iz treh žlic sode bikarbone, žlice naravnega rastlinskega olja, dveh žlic kisa, štirih žlic vode in nekaj kapljic eteričnega olja. Vse skupaj razredčite z 200 mililitri vode. Pred uporabo čistilo dobro pretresite, po čiščenju pa površine splaknite z vodo.

Kisu ob boku stoji limona

Namesto kisa lahko za odstranjevanje vodnega kamna uporabite limonin sok. Ta je precej bolj koristen pri čiščenju nekaterih bolj finih gospodinjskih pripomočkov. Prav tako je limonin sok odličen pri čiščenju vodnega kamna s stekla in odstranjevanju madežev z aluminija in porcelana. Čistilo pripravite iz limoninega soka, ki ga razredčite z vodo; razmerje naj bo 50 : 50. Z limoninim sokom boste učinkovito odstranili tudi mastne, znojne in krvave madeže s tkanin.

Mini triki, maksi rešitve

Pomivalni stroj: vsake toliko odvijte filtre, jih dobro sperite in namočite v kis. Vrata in robove prav tako obrišite s krpo, namočeno v alkoholni kis. Kis deluje antibakterijsko.

Pralni stroj: pripravite mešanico iz 2 žlic sode bikarbone, 7 žlic vode in 7 žlic kisa. Mešanico vlijte v posodico za detergent in nastavite stroj na najvišjo temperaturo ter pozabite na vodni kamen.

Pipa: če je curek počasen, odvijte mrežico na koncu pipe, saj se je verjetno na njej nabral vodni kamen. Nastavek sperite z vodo in ga čez noč namočite v alkoholni kis.

Kavni avtomat: v rezervoar za vodo nalijte deciliter kisa in ga večkrat spustite skozi kavni avtomat. Presenečeni boste nad količino vodnega kamna. Postopek ponovite vsaj enkrat na mesec.

Likalnik: v rezervoar za vodo nalijte deciliter alkoholnega kisa ter temperaturo in paro likalnika nastavite na najvišjo stopnjo. Po krpi, ki je ne potrebujete, večkrat potegnite z likalnikom.