Adolescenca

Znova navežite stik s svojim najstnikom

ud
12. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mnenje, da so razumni pogovori in dobri odnosi z najstniki največkrat nemogoči ali redki, je razširjeno med mnogo starši in učitelji ter odraslimi nasploh.

Profimedia
Res je lepo, če nam najstniki dovolj zaupajo, da ne skrivajo svojega početja.

Profimeda
Za obdobje najstništva je značilno uporništvo.

Pogosto odrasli to mnenje sprejmemo kot resnico in zaradi trdoživega mita o napornih najstniških letih hitro verjamemo, da so najstniki res zelo naporni, da moramo pač nekako preživeti in počakati, da najstniški oblaki minejo in da otrok odraste, dozori, se spametuje in postane bolj umirjen, sprejemajoč, odgovoren član družine in družbe.

Odraščanje

A vendar so najstniška leta dragoceno obdobje odraščanja, ko naj bi mladostnik imel čas in priložnost za raziskovanje in odkrivanje lastnih resnic o sebi in svetu, čeprav to lahko pomeni preverjanje meja in resničnosti obstoječih avtoritet in resnic. Najstniško obdobje otrok v nekaterih družinah mine bolj gladko in lahkotno, v drugih pa se ta leta zdijo nemogoča.

Napetosti

V drugih primerih pa se zdijo odnosi z najstniki bojeviti in napeti, starši so v skušnjavi, da vržejo puško v koruzo, se umaknejo in čakajo na dan, ko se bodo otroci odselili. Nekaterim staršem odnosi z najstnikom prinesejo občutek izpolnjenosti, saj se naučijo preudarnega in rahločutnega ravnanja, vnašanja humorja in sprostitve v napete situacije, drugi starši pa se rajši zatečejo h grožnjam, kaznovanju in avtoritarni premoči, da bi se tako izognili napornemu komuniciranju.

Vsak problem bo enkrat minil, in ko bomo pogledali nazaj, bomo morda opazili, da nekatera vedenja, ki so nas motila, niso bila tako pomembna. 

Čeprav se zdi, da najstniki pogosto zavračajo našo ljubezen, si jo v resnici želijo, vendar izraženo na drugačen način. Zagotovo je trud, da bi bili zavestni starši, vreden tudi takrat, ko se nam morda že zdi, da to v primeru najstnikov presega naše sposobnosti. Vzrok za slabe odnose z njimi je pogosto slabo poznavanje komunikacijskih veščin, in ko se teh veščin naučimo, se lahko tudi na videz brezupni odnosi preoblikujejo v ljubeče.