Majhen vložek

Naj stara kuhinja zasije kot nova

zf
12. 11. 2016, 17.42
Posodobljeno: 9. 4. 2023, 09.04
Deli članek:

Stara kuhinja je še precej dobro ohranjena, njen videz pa je malo zastarel in ste se ga naveličali. Privoščite ji pomlajevalno kuro, ki ne bo strgala žepa.

Profimedia
Če boste zamenjali delovne površine, boste dosegli pomlajevalni učinek kuhinje.

Najbolj vplivajo na videz kuhinje barve, materiali ter oblika vrat in predalov na omaricah kuhinjskega niza. Z novo svežo barvo ali steklenimi vložki na vratih omaric, kakšno dodatno polico ali obešalno palico iz nerjavečega jekla in novimi prijemali je mogoče staro kuhinjo popolnoma spremeniti.

Profimedia
Novi pomivalni stroji, hladilniki in štedilniki namreč porabijo veliko manj vode in tudi do 70 odstotkov manj energije kot stari modeli.

Ker se širine vrat na omaricah pri posameznih proizvajalcih razlikujejo, vas bo zamenjava najmanj stala, če vam bo »fasado« za svojo kuhinjo uspelo dobiti kar pri proizvajalcu stare kuhinje. Sicer bo vratca treba naročiti pri obrtniku, ki bo lahko upošteval vse vaše želje in vam bo obenem pomagal izkoristiti vsak prazen vogal, ki je bil do zdaj neizrabljen. Če ima vaša kuhinja prednje strani iz masivnega lesa, jih ni treba zamenjati, temveč le obrusiti in prelakirati z novo barvo.

Če menjate vrata, lahko posodobite tudi organizacijo dela v svoji kuhinji in si tako olajšate delo. Mogoče lahko premaknete pečico iz spodnje omarice v visoko omaro, da se vam pri peki ne bo treba ves čas sklanjati. Predale lahko opremite tudi s posebnimi vložki, v katerih bo imel vsak pripomoček svoj prostor.

Profimedia
Od klasičnih armatur s prho in členkastih, ki usmerijo vodni curek natančno tja, kjer ga potrebujete, do ekoloških, ki imajo posebno cev za pitno vodo s filtrom, ki jo očisti klora in težkih kovin.

Zamenjava delovne površine

Leta se stari kuhinji po navadi najbolj vidijo po poškodovani delovni površini, zato z novo delovno površino dosežemo zelo opazen pomlajevalni učinek za sorazmerno malo denarja. Za novo delovno površino morate izbrati kakovosten in trpežen material, drago delovno površino iz granita pa se vam izplača nabaviti le, če je stara kuhinja res kakovostna in je njena konstrukcija kot nova. Delovna površina iz laminata ni draga, je dokaj odporna, a zelo vroči predmeti bodo na njej pustili neizbrisne sledi. Nekoliko dražje so delovne površine iz masivnega lesa, ki dajejo prostoru domačnost in toplino, potrebujejo pa redno nego z negovalnim oljem na dve leti. Če se poškodujejo, jih je treba le na novo obrusiti in naoljiti.