Nostalgija

Tapete spremenijo dom

Dunja Strašek
1. 11. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ste se naveličali pustih in praznih sten in si želite nekaj drugačnega, svežega, inovativnega? Že res, da so tapete kraljevale v 80. letih prejšnjega stoletja, vendar se, tako kot moda, tudi te vračajo.

Profimedia
Za otroško sobo lahko izberete žive tapete, ki bodo spodbujale ustvarjalnost.

Dejstvo: Če so tapete v 80. letih veljale za skoraj obvezno opremo, zdaj veljajo za čudovit, glamurozen dodatek v prostoru.

Največji vtis v prostoru naredijo stene, zato je pomembno, kakšne so. Prvi korak pri izbiri tapet je, da določimo pravi material, iz katerega naj bodo izdelane. Na trgu je na voljo veliko vrst tapet. Za različne namene ali prostore lahko izberemo tapete iz papirja ali tekstila ter reliefne tapete, glede na obremenitev sten v različnih prostorih pa izberimo ustrezno odporne (plastificirane). Kuhinja, kopalnica, otroška soba, hodnik in veža zahtevajo tapete, ki jih lahko čistimo, medtem ko v spalnici običajno te potrebe ni.

Profimedia
Če niste najbolj prepričani, da znate polagati tapete, to delo raje prepustite strokovnjakom.

Namembnost prostora je pomembna

Tudi pri videzu je treba upoštevati namembnost, saj želimo ustvariti določeno vzdušje. To lahko storimo z barvami, vzorci ali s fotografijami.

Spalnica, na primer, naj predstavlja stanovalcem nebesa, zato so primerni umirjeni vzorci in barve tapet. Vzdušje v sobi za najstnika je po navadi precej ustvarjalno, kar lahko poudarimo s fototapeto. Soba za dojenčka je miren prostor, v katerega se najbolje podajo pisane tapete pastelnih barv, s cvetličnimi vzorci ali motivi živali ter obrobami. V kuhinji naj se tapete ujemajo z barvami preostalih elementov opreme, medtem ko lahko v kopalnici s svetlimi barvami tapet (bela, rumena, nevtralne barve) ali s fototapeto na največji steni kopalnice povečamo prostor.

Profimeda
Puste stene lahko popestrite tudi s tapetnimi trakovi, ki bodo v prostor vnesli svežino in razgibanost.

Kako z zvijačami popravimo prostor?

Profimedia
Pri polaganju tapet vedno upoštevajte namembnost prostora in vzdušje, ki ga želite v prostoru doseči.

S pravim vzorcem na tapetah lahko navidezno popravimo tudi dimenzije prostora. Nekaj starih zvijač: tapete z navpičnimi črtami prostor povišajo, vodoravne črte ali vzorci ga znižajo, diagonalne črte pa ga zožijo. Tapete z velikimi vzorci in močnimi barvami so primerne za velike sobe, tako je prostor videti manjši. In da ne bi zadušili prostora, upoštevajte še ta nasvet: tapete z močnimi poudarki, kot so na primer abstraktni vzorci, ne prenašajo prepolnih prostorov. Ker bogat vizualen učinek dajejo že tapete, naj bo oprema prostora kar se da minimalistična.

Zakaj tapete?

Če nimate izkušenj s polaganjem tapet, to delo raje prepustite mojstru. Predvidevate lahko, da bodo nekoč opravile svojo nalogo, in pripravite stene tako, da bo tapete takrat lažje sneti. Ko pa bodo položene, si lahko oddahnete za 10–15 let. Če niste ravno zanesenjak, ki spreminja podobo svojega doma vsakih nekaj let, je to že en dober razlog za odločitev za tapete. In ko so enkrat položene, ponujajo še druge razloge: tapete prikrijejo neravne stene in pomanjkljivosti na stenah, izvrstno dopolnjujejo izbrani slog opreme, prostor popestrijo s čudovito fotografijo ali pa mu z vzorcem in barvo vdihnejo posebno vzdušje.

In ni vam treba s tapetami obložiti vseh sten v prostoru, primerno vzdušje lahko dosežete tudi, če jih položite le na del stene ali samo na eno steno v prostoru.

Profimedia
Tudi retro tapete iz blaga se vse bolj vračajo. Zakaj si jih ne bi omislili tudi vi?