Firer

Narkoman, ki je spremenil svet

Marjan Kodelja
1. 11. 2016, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zbudi se Nemčija, so zapovedali nacisti in narod ni imel druge možnosti kot poslušati.

Profimedia
Druga zgodba pa je, da je osebni zdravnik Morell iz Hitlerja naredil odvisnika. Kako so droge vplivale na njegove odločitve, pa bo treba še preučiti.

Nemški zgodovinar Norman Ohler je napisal knjigo, ki dogajanje v drugi svetovni vojni prikazuje v čisto drugačni luči. Hitler je bil vegetarijanec, ni pil ne kadil in se izogibal vsem »strupom«. Nič čudnega, da so nacisti prepovedali vse droge, ko so prišli na oblast. No, ne vseh. Ena naj bi bila koristna. Kemik dr. Fritz Hauschild je na osnovi ameriškega amfetamina benzendrina razvil prvi nemški metilamfetamin pervetin. Ta je hitro postal uspešnica, saj so ga ljudje uporabili za izboljšanje samozavesti in učinkovitosti. A ne le civilisti, tudi vojaki. Še več, Ohler trdi, da bi bila zgodovina druge svetovne vojne brez njega drugačna, saj je omogočil invazijo na Francijo.

Ko so poveljniki načrtovali premik vojske skozi Ardene, so hitro ugotovili, da ne bo uspeha, če ne bodo mogli vojaki prodirati nekaj dni zapored brez počitka. Ker so bili zavezniki v severni Franciji, bi se lahko hitro umaknili, Nemci pa bi obstali. Namesto da bi odpovedali, so vojakom dali perventin in ti so lahko brez spanca prodirali dva ali celo tri dneve. Vsi tankisti Rommelove divizije so bili na primer omamljeni. Brez tankov pa nemški načrt ne bi uspel. Pozneje, ko se je vojna sreča obrnila na stran zaveznikov, so Nemci svojim vojakom dajali tudi druge droge. Najmočnejša od njih je bila žvečilka iz kokaina. Vse za to, da bi bili bolj vzdržljivi in bi se učinkoviteje borili. Na srečo jim ni uspelo.