Zanimivosti

Tisočletja pred Indijanci

Marjan Kodelja
16. 10. 2016, 14.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kloviški ljudje veljajo za prve kolonizatorje ameriške celine in prednike Indijancev kljub vse več dokazom, da so tam že prej bivali pripadniki naše vrste.

Pinterest
Prvi ljudje v Južni Ameriki so lovili in jedli tudi orjaške pasovce.

Kloviško kulturo naj bi ustanovili pribežniki iz Azije, ki so po kopenskem mestu prek Beringovega preliva prišli do severnih prostranstev Amerike in tam dolgo čakali na umik ledenikov, ki so jim preprečevali potovanje na jug. Pred okoli 11.000 leti so se torej raztepli po celini, za sabo pa pustili veliko sledi. Nasprotno so ljudje, ki so bili tam že pred 15.000 ali 17.000 leti, za sabo pustili bore malo ostankov. Toda tudi to se spreminja po zaslugi odkritij v Argentini.

Ker je bila na severu ledena ovira, je bolj kot ne mogoča hipoteza, da so manjše skupine ljudi na jug prišle po vodni poti. Ob obalah Tihega oceana je tako imenovana pot halog, hitro rastočih morskih rastlin, med katerimi se skrivajo živali, te pa so ljudje med potovanjem jedli. Na cilju jih je čakalo obilje živali, ki se jih niso bale, zato so jih lažje lovili. Kakorkoli že. Prej omenjena arheološka odkritja so pravzaprav lovske postojanke, v katerih so lovci razkosali plen. Odkrili so kosti različnih živali in tudi nekaj kamnitega orodja. Ker pa so bili prvi »Američani« lovci nabiralci, veliko drugega niso pustili za sabo. Očitno jih je bilo tudi premalo, da bi lahko ustvarili omembe vredno kulturo. To se je drastično spremenilo, ko so se stopili ledeniki v današnji severni Kanadi in se je kopenska pot na jug odprla.