Jekleni konjički

Vzdrževanje avtomobila ni samoumevno

zf
15. 10. 2016, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vsak lastnik avtomobila bi moral vedeti, na koliko časa je treba zamenjati olje in kdaj postanejo pnevmatike preveč obrabljene. Res pa je, da se potrebe po menjavi s starostjo avtomobila spreminjajo, zato vam ponujamo nekaj napotkov.

Profimedia
Če želite, da vaš konjiček brezhibno deluje, so servisni posegi nujni.

Vzdrževanje avtomobila največkrat jemljemo kot nekaj samoumevnega, nekaj, čemur se ni treba posvečati, saj za to namesto nas skrbi serviser. Sicer pa lahko tudi sami spremljate, kdaj morate avtomobil peljati na pregled. Slednje je razvidno iz servisne knjižice, v kateri imate zabeležene tudi pretečene kilometre. Nekateri novejši avtomobili imajo že vgrajene elektronske prikazovalnike, če pa je vaš konjiček nekoliko starejše izdelave, boste zato morali poskrbeti sami.

Dobro je vedeti:

če gre za starejše vozilo, svojega serviserja prosite, naj preveri tudi zavorno in hladilno tekočino, svečke, obrabljenost jermenov ter bencinski oziroma naftni filter.

Motorno olje

Menjava motornega olja ni vezana izključno na število prevoženih kilometrov. Ta je odvisna predvsem od načina vožnje. Previdno, če z vozilom vlečete tovorno ali počitniško avtoprikolico, konstantno ponavljate kratke razdalje pri zimski temperaturi, pogosto motor dela pri najnižjem številu vrtljajev, več kot polovica časa vožnje poteka pod hitrostjo 50 km/h ali če pogosto vozite v mestnem režimu. To vse se uvršča med težke pogoje vožnje, te pa povzročajo večjo obremenitev motorja. V teh primerih boste morali jeklenega konjička pogosteje peljati k serviserju.

Profimedia
Skrb za pnevmatike naj vam ne predstavlja težave, ker sploh ni tako zapletena.

Kaj naj obsega pregled

Praviloma je na servisnem pregledu treba zamenjati motorno olje in filter olja, preveriti ter po potrebi doliti hladilno tekočino in tekočino za pranje stekel, ker gre za starejše vozilo, pa tudi moč svetilnosti žarometov, stanje akumulatorja, debelino zavornih oblog, nivo zavorne tekočine in stanje pnevmatik. Glede na starost je treba opraviti še dodatne posege, med katere štejemo menjavo zračnega filtra, bencinskega ali naftnega filtra, filtra potniškega prostora, zavorne in hladilne tekočine, svečk ter jermenov.