ROPAL IN KRADEL

Faki bi rezal prste!

Robert Marin
15. 10. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zmagovalec lanskega resničnostnega šova Kmetija: Nov začetek Fahrudin Čaušević - Faki (32) se je na ljubljanskem okrožnem sodišču skupaj z bratom Mirsadom Čauševićem (35) znašel v kazenskem postopku zaradi ropa in vlomne tatvine.

Svet24
Mirsad in Fahrudin Čaušević

Prvemu kmetu v državi, Fakiju, preti kar »lepa« zaporna kazen, s tožilstvom pa se brata Čaušević še pogajata o priznanju očitkov v obtožnici. Včeraj je zanju sodnik Boris G. Hrovat začel predobravnavni narok, ki pa se bo nadaljeval 11. novembra.

Za rop je sicer predvidena kazen od enega do desetih let zapora, za vlomno oziroma veliko tatvino pa do pet let zapora.

Mladeniču grozila z rezanjem prstov

Po obtožbi sta brata Čaušević 30. aprila 2014 okoli polnoči zamaskirana s kleščami odpirala okno stanovanjske hiše družine Belović na Ižanski cesti v Ljubljani, ko pa ju je slišal eden od mlajših domačih in vprašal, kdo je, sta mu odgovorila: »Babi!« Mladenič je »babici« odprl vrata, nakar ga je Mirsad s pestjo udaril v obraz in ga začel daviti, hkrati pa ga je spraševal po zlatu, sefu in denarju, medtem ko je Fahrudin iskal dragocenosti. Ob tem sta brata Čaušević oškodovancu grozila, da mu bosta odrezala prst, če ne spregovori, nato pa sta ga zaprla v kopalnico, vrata pa založila s predalnikom, polnim knjig.

Mare Vavpotič
Z zmago v resničnostnem šovu je v žep pospravil 50 tisočakov, s kaznivimi dejanji pa še enkrat več.

Ukradla srebrne in zlate palice ter fiat punta

Iz hiše sta obdolženca ukradla dva hranilnika in sef, v katerem je bilo deset naložbenih zlatnikov Dunajski filharmoniki v vrednosti 12.865,70 evra, pet srebrnih palic, težkih po en kilogram, v skupni vrednosti 4761,75 evra, in dvajset zlatih palic, težkih 100 gramov, v skupni vrednosti 76,153,40 evra, odpeljala pa sta tudi osebno vozilo znamke Fiat Punto v vrednosti 2500 evrov, ki so ga oškodovanci sicer že naslednji dan sami našli na Lahovi poti v Ljubljani. Ko je mladenič slišal, da sta se roparja odpeljala, se je rešil iz kopalnice in stekel do sosedov, od koder so poklicali policijo. Zaradi udarca je utrpel zlome več lobanjskih in obraznih kosti.

Predkaznovanemu Fakiju še očitek velike tatvine

Fahrudin pa si je na vrat nakopal še en očitek; po navedbah tožilstva je 15. julija 2014 med 13. in 17. uro vlomil v stanovanje družine Bešić na Štihovi ulici v Ljubljani in si postregel z več kosi zlatega nakita, 1800 evri gotovine in bančno kartico ter po navedbah iz obtožnice povzročil za okrog 15.000 evrov škode.

Oba obdolženca sta državljana BiH s stalnim prebivališčem v Sloveniji, Fahrudin pa je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen zaradi poskusa goljufije decembra 2013, in sicer na pet mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo petih let, ki se mu je iztekla konec maja letos. Faki je uvodoma opisani kaznivi dejanji torej izvršil v času preizkusne dobe, kar mu sodniki pri odmeri kazni, če bo očitke priznal ali pa mu bo krivda dokazana, zagotovo ne bodo šteli v dobro.

Mirsadova bivša policistom potrdila rop

Storilca so policisti prijeli na podlagi DNK-sledi, da sta rop izvršila prav brata Čaušević, pa je policistom potrdila tudi zdaj že nekdanja Mirsadova partnerica, ki ga je po lastnih navedbah iz preiskave zapustila prav zaradi tega dogodka. Ko je Mirsad kritičnega dne prišel domov, se ji je zdelo nenavadno, da je bil oblečen v prevelik del trenirke, s seboj pa je prinesel tudi dva hranilnika. V nadaljevanju ji je rop priznal in ji dogajanje tudi podrobno opisal – za družino Belović je njegov brat Fahrudin menda slišal v nekem fitnesu, kamor zahajajo premožni, in ko je izvedel, da gredo za prvomajske praznike na dopust, sta jih obiskala. Prvoobtoženi Fahrudin je sicer v preiskavi kazniva dejanja zanikal, Mirsad pa se je branil z molkom.