HE MOKRICE

Že 50 let čakamo Hrvaško

Martin Luzar/Dolenjski list
15. 10. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

A Hrvaška zagotovo ni pravi razlog, da gradnja hidroelektrarn na spodnji Savi zamuja, zadnje v nizu, HE Mokrice, in z njo povezane protipoplavne zaščite pa sploh ni v državnem proračunu.

spletna stran HESS
Načrt HE Mokrice

Brežiški občinski svet je na seji v začetku tedna sprejel sklep, s katerim poziva vlado, naj v proračunu za leti 2017 in 2018 zagotovi denar za gradnjo hidroelektrarne Mokrice in celovito protipoplavno zaščito objektov in naselij v občini Brežice. Nedopustno je namreč, da država odlaša z gradnjo, h kateri jo zavezuje ne samo poplavna ogroženost brežiškega območja, ampak tudi zakon, so bili enotni svetniki.

Navzoči so po uvodnih pojasnilih predstavnice občine Urške Klenovšek, ki je poudarila, da je gradnja elektrarn pomembna tudi zato, ker bodo z njo celotno območje brežiške občine zavarovali pred poplavami, obširno razpravljali. Vojko Sotošek, direktor podjetja Infra, ki pri gradnji spodnjesavskih hidroelektrarn skrbi za infrastrukturo, je dejal, da ne vedo, kdaj bodo začeli graditi HE Mokrice. Ker je to nejasno, na gradbišču HE Brežice ne morejo narediti vsega, kar bi bilo potrebno, da bi tukajšnje naseljeno območje zavarovali pred poplavami. Predsednik odbora za gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi Niko Galeša je v razpravi povedal, da bo odbor na novembrsko sejo povabil najvišje vladne predstavnike in od njih zahteval podporo zakonsko dogovorjenim ukrepom za nemoteno gradnjo elektrarn na spodnji Savi, vključno s HE Mokrice kot zadnjo v tej verigi.

Svetnik Andrej Vizjak je opozoril, da je Slovenija uzakonila gradnjo celotne verige spodnjesavskih elektrarn. Če ne bo denarja za HE Mokrice, država tudi ne bo mogla uresničiti zaveze iz programa o energetski oskrbi. Če ne bo spoštovala zavez, bodo kazni. »Največja kazen pa bo, če bodo krajani nekaterih vasi še naprej plavali v poplavah,« je dejal Vizjak.

spletna stran HESS
Načrt HE Mokrice

Razočaranje nad tem, da financiranja gradnje HE Mokrice ni v proračunu, je izrazil tudi svetnik in poslanec Igor Zorčič. Čudi ga tudi zato, ker v koalicijskem sporazumu piše, da se bodo vsi koalicijski partnerji zavzemali za nadaljevanje gradnje hidroelektrarn na spodnji Savi.

Jožef Piltaver se je strinjal z Vizjakovimi stališči. Ob tem je dodal: »Soglasja Hrvaške nikoli ne bomo dobili, ker ga čakamo od leta 1964.« Jure Pezdirc je začuden nad pomanjkanjem denarja za elektrarno, saj kot je dejal, ima Slovenija visoko gospodarsko rast.

Kot je menil Ferdo Pinterič, najbrž zmanjkuje denarja za gradnjo spodnjega konca elektrarniške verige in urejanje tega območja, da pa so na začetku verige imeli denarja dovolj tudi za različno komunalno in drugo opremo ob elektrarni. Če občina Brežice dokončanja elektrarniške verige ne bo dosegla s pogajanji, naj razmisli o drugih razpoložljivih sredstvih.

Župan Ivan Molan je poudaril, da je država v zvezi z gradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi namenila razmeroma malo denarja v brežiško občino. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da vlada denar predvidi v proračunu, sicer bi še bolj odložili čas dokončanja elektrarniške verige. Župan je dopustil možnost tožbe občine Brežice proti državi, če ta ne bo pravočasno zgradila elektrarniške verige in bi poplave prizadele brežiško območje.