INDIJA

Velika tragedija na verskem srečanju

K.A./STA
15. 10. 2016, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V indijskem mestu Varanasi je danes na verskem srečanju množica do smrti poteptala najmanj 24 ljudi, med njimi najmanj 15 žensk. Najmanj štiri huje poškodovane so prepeljali v bolnišnico.

Vir: Reuters
Slika je simbolična.

Do tragedije je prišlo, ko se je na mostu nabralo preveč ljudi, ki so zaradi govoric, da se bo most zrušil, začeli bežati.

V mestu Varanasi, ki leži v indijski zvezni državi Uttar Pradesh in je za hindujce sveto mesto, se je danes več tisoč vernikov želelo pokloniti nekdanjemu vodji lokalne verske sekte Jaiju Gurudevu, ki je umrl leta 2012. "Zaprosili so za dovoljenje za 5000 ljudi, vendar se jih je na procesijo odpravilo več," je za indijsko televizijo NDTV povedal vodja policije zvezne države Uttar Pradesh Džaved Ahmed.

Tiskovni predstavnik verske sekte Raj Bahadur je za indijsko tiskovno agencijo Truste India pojasnil, da so se verniki želeli prek mostu čez sveto reko Ganges odpraviti proti taboru, ko jih je začela policija pošiljati nazaj. Zato so začele krožiti govorice, da se bo most zrušil, ljudje pa so začeli bežati.

Stampedi na verskih srečanjih, kjer policisti in prostovoljci ne morejo obvladati množice, v Indiji sicer niso redkost. Tako je julija v stampedu na obrežju svete reke na jugu Indije umrlo 27 romarjev.