Zanimivosti

Igrice v breztežnosti

Marjan Kodelja
15. 10. 2016, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dobro, Elon Musk hoče čim prej ljudi spraviti na Mars, v njegovi ladji pa bosta restavracija in prostor za »zabavo«, da bo potovanje hitreje minilo.

Profimedia
Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da bo prihodnje leto na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) začela voziti tudi vesoljske turiste.

Povedal ni nič natančno, vendar je vsem jasno, na kaj je namigoval. Na spolnost v breztežnosti. Sliši se mikavno, v resnici pa naj bi bilo daleč od udobnosti in uživanja. To je tudi razlog, zakaj vsaj uradno še noben par ni skočil pod rjuhe na Mednarodni vesoljski postaji, pa čeprav sta tam bivala tudi poročena astronavta. Poročila sta se sicer v tajnosti, saj ima Nasa pravilo, da parov skupaj ne pošilja v orbito.

Kot je znano, je spolnost v takem okolju fizično zapletena. Možna je vesoljska slabost, nekakšna morska bolezen, kar zagotovo ni najbolj romantično. Ker ni težnosti oziroma je ta majhna, par med »aktom« težko ostane skupaj. Sunek odrine partnerja stran, razen če se ves čas trdno ne držita z rokami. Lebdita v prostoru in se zaletavata v stene. Tovrstno okolje lahko pri nekaterih moških povzroča težave cirkulacije krvi, zaradi česar je erekcija otežena ali je celo ni. Da niti ne govorimo o telesnih tekočinah, ki bi med spolnim odnosom in po njem v majhnih kapljicah lebdele naokoli.

Je pa še večji problem od same spolnosti. Znanstveniki so na miših opazovali, kako vpliva breztežnost na nosečnost in rojstvo. Izkazalo se je, da slabo. Niti sanja pa se nam ne o vplivih na človeški zarodek. Pa ne samo med potjo na Mars, temveč tudi tam. Težnosti na tem planetu je namreč le za dobro tretjino zemeljske.