Ga kupujete ali nabirate?

Gremo po kostanj!

Lara Jelen
15. 10. 2016, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tisti, ki se radi sprehajate po gozdu, gotovo veste, da je kostanj že na višku svoje sezone. Tako je tudi na sprehodu po mestu, kjer naše nosnice že mami prijeten vonj po pečenem kostanju, ki ga prodajajo na ulicah.

Profimedia
Kostanj vsebuje veliko koristnih snovi in velja za zdravo hrano.

Če kostanj nabirate in pečete sami, si ga lahko privoščite brezplačno. Sicer pa ga lahko v jesenskih mesecih kupimo tudi v trgovini in na ulici. Preverili smo, koliko bomo morali odšteti zanj.

Nabiranje kostanja po gozdnih poteh, kjer se nadihamo tudi svežega zraka, in pečenje doma, skupaj z družino in prijatelji, ima svojevrsten čar. Sicer pa si lahko pečeni kostanj privoščimo v mestu na poti iz službe ali med letanjem po opravkih. Kaj je za vas bolje, je odvisno od tega, ali raje privarčujete čas ali denar. V vsakem primeru je kostanj odlična izbira.

Ali ste vedeli?

Kostanj lahko brez težav uživajo tudi ljudje s celiakijo, saj ne vsebuje glutena.

Orešček, ki je bolj podoben krompirju

Kostanj uvrščamo med oreščke, a je po svoji sestavi bolj podoben krompirju, koruzi in ostalim škrobnatim živilom. Vsebuje vitamine B (B1, B2 in B6) in C, ki ga je v 100 gramih približno 43 miligramov, kar zadosti 72 odstotkom dnevnih potreb. Vsebuje tudi minerale (kalcij, magnezij, kalij in fosfor) ter nekaj malega beljakovin in maščob. Ker ne vsebuje glutena, ga lahko brez skrbi uživajo bolniki s celiakijo. Kalorična vrednost 100 gramov pečenega kostanja je od 220 do 245 kilokalorij, sto gramov kuhanega kostanja pa približno 170. Ker je bogat s kalijem in vsebuje malo natrija, je primerna hrana za bolnike z okvarami ledvic in srčno-žilnimi boleznimi. Njegovo uživanje med drugimi priporočajo v tradicionalni kitajski medicini, saj krepi želodec in ledvice, torej organe, ki jeseni in pozimi potrebujejo še posebno skrb.

Hranite ga največ teden ali dva

Ker je bogat s kalijem in vsebuje malo natrija, je primerna hrana za bolnike z okvarami ledvic in srčno-žilnimi boleznimi.

Nabran v gozdu bo doma počakal največ teden ali dva. Če ste velik ljubitelj, ga lahko zamrznete in ga uživate tudi pozimi. V tem primeru na kostanjev trebušček že predčasno zarežite križ, da se bo kasneje odmrznjen lažje in bolje spekel. Tisti, ki se kostanja malce bojite, ker ne veste, kako se bo nanj odzvala vaša prebava, pa slednjega raje uživajte samostojno in ne izzivajte usode s hkratnim pitjem mošta ali uživanjem svežega sadja.

Od slabega 1,50 evra dalje

Na mestnih ulicah boste za merico pečenega kostanja odšteli nekje med 2,5 in štiri evre, odvisno od merice in cene, ki jo postavi vsak prodajalec sam. Že pripravljen kostanj za uživanje je mogoče kupiti tudi v trgovinah. V Sparu boste za 100 gramov pakiranega in olupljenega bio kostanja plačali 1,99 evra, v Mercatorju pa za 150 gramov pakiranega pečenega in ravno tako olupljenega kostanja 1,49 evra. Če bi si kostanj raje spekli sami, a nabiranje ni ravno vaše najljubše opravilo, pa ga seveda lahko kupite surovega na tržnici, v trgovini in celo na spletu. Njegovo ceno smo preverili v Mercatorju, kjer boste zanj odšteli med 6,49 in 11,99 evra za kilogram (najvišja cena velja za kostanj slovenskega porekla). Ceneje (a ne vedno) ga lahko kupite na tržnici, kjer se cene gibljejo nekje od dva do devet evrov na kilogram. Sveže nabran kostanj pa prodajajo tudi na spletni strani bolha.com, kjer želijo za kilogram zaslužiti od dva do štiri evre. Če si ga boste zaželeli, vas kostanj v tem času čaka skoraj na vsakem koraku.