NAJBOLJŠE JE DOMAČE

Pripravite mlečne izdelke doma

Zoran Franc
15. 10. 2016, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vse več je potrošnikov, ki ne zaupajo več izdelkom v supermarketih in se odločajo za lastno pridelavo in pripravo hrane. V nadaljevanju vam razkrivamo koristne nasvete za domačo pripravo mlečnih izdelkov.

svet24

Zakaj bi kupovali nekaj, kar lahko naredite sami?

Ko se odločite za lastno pridelavo mlečnih izdelkov, za začetek izberite dobro domače mleko z bližnje kmetije, kjer se boste lahko s kmetom posvetovali o prehrani živali. Vedeti je namreč treba, da je tako kakovost mleka kot mlečnih izdelkov odvisna predvsem od kakovosti in vrste hrane, ki jo žival zaužije. Že razlika med suho travo, ki jo dobi žival v hlevu, in svežo pašo vpliva na okus mleka. Pozorni bodite tudi na to, kje oziroma od koga boste mleko dobili. Izogibajte pa se mleku, za katero ne morete preveriti izvora.

Mleko je naraven vir beljakovin in mineralov, ki blagodejno vplivajo na telo.

Kislo mleko

Če ste mleko prinesli z bližnje kmetije, vsebuje dovolj mlečnokislinskih bakterij. Če pa ste izbrali mleko iz mlekomata ali trgovine, mu dodajte deciliter kislega mleka ali žlico kisle smetane, da vnesete bakterije. Nato mleko pogrejte na sobno temperaturo, ga odstavite in pustite počivati približno 24 ur. Po pretečenem času preverite kislost; če vam ustreza, mleko prelijte v steklenico in spravite v hladilnik, s čimer boste preprečili nadaljnje kisanje. Če pa želite intenzivnejši okus, pustite mleko še nekaj časa počivati.

arhiv
Pripravite si domač jogurt, ki ga lahko po svojih željah popestrite sadjem. Imeli boste tudi pregled nad skritimi sladkorji.

Domači jogurt

Priprava domačega jogurta je preprostejša, kot si mislite, in precej podobna recepturi kislega mleka. Za domači jogurt potrebujete pasterizirano mleko, zato morate surovo mleko, ki ste ga dobili od kmeta, najprej prekuhati. Mleka vam ni treba kuhati do vretja, dovolj bo, če ga boste segreli na 75 stopinj. Nato ga ohladite na sobno temperaturo oziroma do temperature, pri kateri vas ne opeče, če vanj pomočite prst. V liter še toplega mleka nato vmešajte lonček kupljenega navadnega jogurta in vse skupaj postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 50 stopinj. Pustite dobro uro, nato pa pečico ugasnite in pustite, da mešanica počiva, najbolje kar čez noč ali približno 12 ur. Zjutraj bo vaš jogurt pripravljen, da ga zaužijete ali spravite v hladilnik. Domači izdelki nimajo tako dolge dobe obstojnosti kot trgovinski, zato jogurt porabite čim prej.

Skuta

Ja, tudi po skuto ni treba v trgovino, temveč si jo lahko pripravite kar doma. Za dober kilogram skute potrebujete dva litra domačega mleka in 0,5 dcl jabolčnega kisa (po možnosti domačega in po želji, če se vam za skuto mudi). Mleko pasterizirajte do te stopnje, da se začne ustvarjati smetana, nato pa počasi vanj vlijte kis in mešajte. Ugasnite in odstavite. Če boste mleko opazovali, boste videli, da so se že začele oblikovati grudice, mlečna voda – sirotka pa se bo začela nabirati na vrhu. Pustite na sobni temperaturi, da počiva nekaj ur. Nato sesedeno mleko precedite, zavijte v gosto krpo (gazo) in postavite na mesto, kjer bo lahko iz culice odtekla odvečna sirotka. Po dobrih dveh urah bo domača skuta pripravljena. Če je ne boste takoj uporabili, jo lahko shranite v zamrzovalniku.

Profimedia
Priprava sira je precej preprosta, omogoča pa veliko eksperimentiranja.

Sir

Sir lahko pripravite iz odvečne skute. Priprava je enaka, vam pa za začetek svetujemo, da eksperimentirate z manjšimi količinami. Mleko pripravite po enakem postopku, kot bi pripravljali skuto, le da v sesedeno mleko vsujete žlico soli, s čimer boste povečali aromatičnost sira. Po želji lahko dodate suhe začimbe in tako ustvarite sir po svojem okusu. Odcedite čez gosto krpo in stisnite v hlebček ter vse skupaj obtežite. Pustite čez noč.

Sirotka velja za stranski produkt pri nastajanju skute, vendar se ponaša s številnimi zdravilnimi lastnostmi.

Sirotka

Sirotka je voda, ki se izloči kot stranski produkt, kadar pripravljate domačo skuto ali sir. Mnogi jo imenujejo tudi mlečna voda. Sestavljena je predvsem iz vode in beljakovin; zaradi svoje blage sestave je zelo podobna materinemu mleku, vendar precej manj agresivna od kravjega mleka. Bogata je tudi z minerali, med katerimi izstopajo kalij, natrij, magnezij, železo in še mnogo drugih, zato je nikar ne zavrzite.