AFERA UKC

Smiljič ostaja v priporu

K.A./STA
16. 10. 2016, 13.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Ljubljani je zavrnil predlog specializiranega državnega tožilstva za odreditev pripora zoper osumljenega v korupcijski aferi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani Uroša Smiljiča.

STA
UKC Ljubljana

Zoper osumljenega je torej odrejen in potrjen hišni pripor, so danes sporočili iz okrožnega sodišča v Ljubljani. Uroša Smiljića, zaposlenega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in pridržanega po torkovi policijski preiskavi, so ljubljanski kriminalisti v sredo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil sodno pridržanje. Smiljić naj bi sprejemal podkupnine za preskakovanje čakalnih vrst. V spletnih medijih je bilo objavljeno, da je imel Smiljić na zanimiv način sklenjeno pogodbo o zaposlitvi v UKC Ljubljana. Najprej naj bi ga kot skladiščnika zaposlili 29. decembra 2014 za določen čas, kar naj bi trajalo le do naslednjega dne, 30. decembra, medtem ko naj bi ga 31. decembra takoj sprejeli za nedoločen čas. Nakar naj bi se ukvarjal s finančnim računovodstvom v skladišču, čeprav so ga sprejeli kot skladiščnika.

Preiskovalna sodnica je hišni pripor zoper Smiljiča odredila v petek po končanem zaslišanju in na podlagi zbranih okoliščin. Specializirano državno tožilstvo je zanj predlagalo pripor iz koluzijske nevarnosti in zaradi ponovitvene nevarnosti, a je zunajobravnavni senat sodišča oba predloga zavrnil.

Policija je v sredo sporočila, da so storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih, v petek pa so pojasnili še, da v tej številki niso zajeti policisti, prav tako osumljeni storitve nekaterih kaznivih dejanj.

Policisti aktivnosti v tem predkazenskem postopku izvajajo od sredine leta 2015, v začetku letošnjega leta pa je bila podana tudi prijava. Skladno z zakonom o kazenskem postopku so v predkazenskem postopku kriminalisti zbirali obvestila, dokazne predmete in listine, dokaze pa so zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi.