INTERVJU

Slovenska veleposlanica v Zagrebu še ne bi odstranila tehničnih ovir na meji

K.A./STA
16. 10. 2016, 12.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Odnosi med Hrvaško in Slovenijo so dobri, a bi lahko bili še boljši, če bi rešili spor o meji in Ljubljanski banki, je za današnji Večernji list ocenila slovenska veleposlanica v Zagrebu Smiljana Knez.

Vir: STA
Smiljana Knez

Menila je, da še ni napočil čas za odstranitev tehničnih ovir na meji s Hrvaško, saj se povečuje število poskusov ilegalnega vstopa v Slovenijo.

Knezova se je zavzela, da bi spor glede arbitražnega sodišča in določanje meje med Slovenijo in Hrvaško ter Ljubljanske banke, razrešili čim prej, saj nerešena vprašanja obremenjujejo odnose med državama ter negativno vplivajo na regijo.

"Slovenija in Hrvaška bi morali biti vzor ostalim državam, ko gre za reševanja odprtih vprašanj," je dejala. Časnik je v naslovu pogovora izpostavil izjavo Knezove, da Hrvaška ni pokazala zanimanja za sodelovanje pri postopku izkopavanja žrtev iz Hude jame. "Morda se bo to spremenilo s prihodom nove vlade ter bo prišlo do večjega sodelovanja," je povedala.

Slovenija si tudi želi, da bo prihodnja hrvaška vlada uspešna in stabilna ter da jo bo njen mandatar Andrej Plenković popeljal v stabilno obdobje gospodarske rasti in dobrih odnosov s sosedami.

Odnosi med državama so se poslabšali v času begunske krize, med katero je Slovenija na meji s Hrvaško postavila bodečo žico.

Knezova je ponovila, da predstavljajo tehnične ovire na meji začasni ukrep za usmeritev migrantskih tokov in preprečevanja ilegalnih prehodov meje. Zaradi povečanega pritiska posameznih migrantskih skupin za nezakonit prehod meje še ni napočil čas za odstranitev ovir, je še povedala.

V primeru vnovičnega odpiranja balkanske begunske poti je izrazila pričakovanje o sodelovanju s Hrvaško in ostalimi članicami EU. Zavrnila je enačenje slovenske politike do beguncev in migrantov s potezami Madžarske in ostalih držav članic Višegrajske skupine.

Kot je še dejala, je Slovenija letos sprejela 83 migrantov v skladu s kvotami premestitve beguncev iz Italije in Grčije ter da je Slovenija letos sprejela 887 prošenj za azil.

Ocenila je tudi, da nemška kanclerka Angela Merkel ni storila napake, ko je povabila migrante, naj pridejo v Nemčijo, so pa njeno sporočilo povsem napačno razumeli sami migranti.

"Zelo pomembno je, da Evropa ne odstopi od svojih humanitarnih načel, kar pa ne pomeni, da so prenehala veljati tista pravila, ki veljajo za vse nas pri vstopu v drugo državo", je pojasnila.

Spregovorila je tudi o uspešnem turističnem sodelovanju Slovenije in Hrvaške ter povabila bralce Večernjega lista, naj obiščejo Slovenijo.