VOLITVE

V Črni gori pripravljali teroristični napad

K.A./STA
16. 10. 2016, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Črni gori so v noči na danes po poročanju tamkajšnjih medijev aretirali najmanj 15 ljudi, ki so osumljeni, da so na dan današnjih parlamentarnih volitev načrtovali teroristična dejanja.

Arhiv Svet24
Slika je simbolična.

Črnogorska policija aretacij uradno ni potrdila. Po neuradnih navedbah naj bi skupina, ki je v Črno goro prišla iz tujine, načrtovala nemire in oborožene izgrede na dan volitev. Na čelu skupine naj bi bil nekdanji šef posebnih enot srbske policije, ki je moral leta 2013 zapustiti ta položaj zaradi kaznivih dejanj nekaterih pripadnikov posebnih enot, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Črni gori danes potekajo parlamentarne volitve. Po oceni poznavalcev so tokratne volitve svojevrsten referendum za ali proti vstopu države v zvezo Nato in Evropsko unijo. Tudi tokrat je pričakovati zmago Demokratske stranke socialistov (DPS) premierja Mila Đukanovića, ki državo vodi od leta 1991, a enako kot pred štirimi leti verjetno brez absolutne večine. Ni pa gotovo, ali bo stranka uspela oblikovati koalicijsko vlado.

Kot so sporočili opazovalci, se na današnjih volitvah obeta visoka volilna udeležba. Do 9. ure je tako ta bila 6,5-odstotna, kar je za odstotek več kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah leta 2012. Takrat se je volitev udeležilo 70,3 odstotka črnogorskih volilnih upravičencev.